пʼятниця, 08 лютого 2008 16:34

Ходорковський розповів про життя за ґратами

  У в’язниці Ходорковський хвилюється за батьків
У в’язниці Ходорковський хвилюється за батьків

Михайло Ходорковський, 44 роки, колишній голова російської нафтової компанії "Юкос", цього тижня дав перше інтерв"ю за 4,5 року ув"язнення. 2005-го за шахрайство та несплату податків його засудили до восьми років.

Американській газеті "Файненшл Таймз" Ходорковський розповів, що умови перебування в тюрмі "стандартні, вони відповідають звичним нормам Росії". 9 січня ув"язнений оголосив безстрокове голодування через умови утримання в московській в"язниці 36-річного Василя Алексаняна, колишнього віце-президента "Юкоса". Він хворий на рак, але його не переводять до лікарні.

— За російськими законами, якщо людина оголошує голодування, її ізолюють. До цього зі мною в камері було ще двоє чи троє чоловіків, — розповідає Ходорковський. — У мене немає жодних проблем із умовами утримання.

Інші в"язні з ним у нормальних стосунках.

— Я, безумовно, для них створіння з іншого світу. А в таких місцях прийнято ставити людей відповідно до певного рангу. Я їм сказав: "У вас не було до цього політв"язнів, тож вигадуйте новий ранг".

Ходорковський каже, що переймається через батьків. Дружина, за його словами, бачила вже багато, не ставить зайвих запитань і повністю підтримує його.

У грудні 2006-го Ходорковському висунули нові звинувачення у відмиванні грошей і перевели в СІЗО міста Чита. Кожного дня він прочитує майже 200 сторінок своєї кримінальної справи.

Ходорковський називає Росію європейською державою. Найбільша її проблема — недотримання законів.

— Закони можуть бути хорошими або поганими, але люди повинні їх виконувати, — впевнений він. — Не знаю, чи щось зміниться, якщо Медведєв стане президентом. Якщо запитаєте мене, як вивести Росію з цієї ситуації, я не знатиму, що відповісти. Традиції, відсутність сил, здатних підтримати будь-який рух до верховенства закону, будуть проти нього. Отже... дай йому, Боже, сили це зробити.

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський розповів про життя за ґратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути