Ексклюзиви
вівторок, 12 серпня 2008 17:53

Грузини віддаляться від Росії остаточно

Я ніколи не писав про війну, але зараз збираюся в Тбілісі — писати про те, що там відбувається.

Не так давно дізнався, що, за результатами соціологічних опитувань, росіяни ставлять грузинів на друге місце серед ворожих народів – після естонців. Я не те щоб не повірив, але в черговий раз засмучено здивувався. Ну добре, візьмемо якихось американців. Ми, звісно, дивимося їхні фільми, знаємо культуру, обговорюємо плітки про їхніх кінозірок. Але навіть той, хто відчуває симпатію до американців, навряд чи скаже, що любить їх. А от щодо грузинів... Невже в Росії своїм ворогом уважають Бубу Кікабідзе, який створив на екрані образ Міміно й не тільки його? Чи Тамару Гвердцителі з її неповторним голосом? Можна назвати й інші імена, які ми всі любили. І знаємо, що цей народ славиться дивовижною гостинністю. А тепер вони стали ворогами. Правда, не нам, українцям, а іншим колишнім радянським.

Українці займають третє місце серед ворогів росіян

Два роки тому в ресторані німецького міста Кельн, що перекладається як "У тата Джо", я познайомився з грузинкою. Заклад був у старовинному стилі, а перед дверима стояв пам"ятник таким собі німецьким Тарапуньці і Штепселю, яких звали Тюнер і Шель. Все було так незвично, що я почав розпитувати дівчину-офіціантку про історію цього закладу. Вона по кілька разів перепитувала мої питання англійською мовою і раптом сказала: "Гаварі па-русскі". Виявилося. що звуть її Шурена і вона — грузинка із Тбілісі. В місцевому університеті вивчає іспанську і португальську мови. Фінансує її навчання батько, а в ресторані вона заробляє собі на кишенькові витрати. Отож ми заговорили російською і з"ясували, що її дівчина знає не краще від англійської. Я подумав, що для неї росіяни вже ніколи не стануть ближчими від, наприклад, тих же німців. Вона з ними остаточно розійшлася.

А тепер так складається доля у грузинського народу. Тільки Шурена свій вибір робила сама. А її народ це робить із чужої волі. Адже після того, як російські солдати обмили свої чоботи в грузинських річках, грузини віддаляться від Росії остаточно.

Їдучи у Тбілісі, я пам"ятаю, що, за даними соціологів, українці займають третє місце серед ворогів росіян. 

Зараз ви читаєте новину «Грузини віддаляться від Росії остаточно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути