вівторок, 10 жовтня 2017 00:30

"Грошами заманюють, на забій посилають, а потім відмовляються від них"

Автор: ІНФОРМНАПАЛМ/www.informnapalm.org
 

На початку жовтня у місті Дейр-ез-Зор — гарячій точці в Сирії — бойовики "Ісламської держави" полонили двох російських найманців, які воювали на боці Башара Асада. Це Роман Заболотний і Григорій Цуркану. Вони воювали у складі приватних компаній. Останній — свого часу і в Україні. Згодом з'явилася інформація про те, що Заболотного стратили.

Міноборони РФ відхрещується від Цуркану й Заболотного. І юридично має рацію — міністерства державні, а військові компанії — приватні. Лише пообіцяли перевірити інформацію про страту найманців на достовірність.

Старший брат Цуркану Роман підтвердив "Радіо Свобода", що той працював на ПВК Вагнера ("Вагнер" — позивний підполковника запасу Дмитра Уткіна. Його та членів угруповання неодноразово нагороджу­вали державними нагородами Росії за особистими неопублікованими наказами президента Путіна. — ГПУ). Основний напрям підготовки цієї структури — сирійський.

— На відео дійсно ваш брат?

— Так, це мій брат. Я не відхрещуюся. На забій посилають, грошами заманюють, а потім відмовляються від них, тому що це приватний спецназ, а не державні контрактники.

— Коли він записався у ПВК Вагнера?

— Він там уже 2012-го воював.

Російське міноборони опиняється у виграшній позиції ще й тому, що спецназівці підписують документи про нерозголошення своєї діяльності і погоджуються на повне засекречення своєї роботи, відмову від державних компенсацій.

Можливо, саме тому про труни, що приходять із Донбасу до Росії, нема розголосу в російських медіа — юридично держава має право мовчати про такі смерті, а сім'ю загиблих неважко зобов'язати дотримуватися секретності і після смерті родича-вояка.

З такою позицією РФ щодо приватних найманців дещо не ув'язується те, що брат страченого сам повідомив, що Григорію офіційно видавали медалі за бойові дії на Донбасі. Втім, він сам не розуміє логіки і називає це подвійною мораллю.

"Они как раз хорошо дали там укропам просраться. Они-то их погнали, только товарищ Путин, блин, у нас перемирие заключил. Брат мне говорил, там тысячи наших ребят по­гибли", — каже Роман Цуркану.

Заступник голови комітету Держдуми по СНД, євразійській інтеграції і справах співвітчизників Віктор Водолацький уже підтвердив інформацію про страту російських вояків. Його версія — полонених Заболотного і Цуркану вбили через те, що вони відмовилися на камеру "відректися від віри православної і батьківщини, прийняти іслам і вступити до лав ІДІЛ".

Коли з "Радіо Свобода" після телефонної розмови з братом Григорія Цуркану приїхали до нього додому, аби поговорити докладніше, їх уже ніхто не чекав. Батьки Григорія зізналися, що ФСБ РФ пообіцяло їм звільнити сина. Якщо держава не зробить цього, тоді знову звертатимуться до журналістів. На час виходу матеріалу достовірної інформації, чи Григорія стратили, ­немає.

Роман Заболотний у квітні цього року брав участь у блокуванні штабу російського опозиціонера Олексія Навального. Його також помітили у доставці одного з "гуманітарних конвоїв" на Донбас. Цуркану й Заболотного об'єднує те, що вони обидва — ветерани (числилися у спеціальних спілках) і вже мали досвід у різних гарячих точках.

"Казачество" — ще одна громадська військова організація РФ. При президенті Росії існує навіть спеціальна рада у справах "казаків". Мовляв, треба підтримувати їхню культуру, зберігати історичну пам'ять тощо. Військовою і бойовою підготовкою їм також дозволено займатися офіційно — задля відтворення історичних традицій та вмінь.

Підрозділи російського "казачества" керівництво РФ широко використовує для дестабілізації ситуації в прилеглих до Росії державах — у Чечні, Абхазії, Південній Осетії, Придністров'ї, Югославії. 2014 року під час анексії Криму були задіяні підрозділи краснодарських "казаків". А в регіони Донбасу приїжджали "защищать русский мир" озброєні загони з Ростовської області.

Зараз ви читаєте новину «"Грошами заманюють, на забій посилають, а потім відмовляються від них"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути