вівторок, 14 лютого 2012 06:15

Грецькі протестувальники штурмували парламент

Автор: фото: REUTERS/Michalis Karagiannis
  Грецький спецназівець б’є протестувальника на головній площі столиці Синтагма, перед парламентом країни. 100 тисяч людей вийшли на вулиці, коли кабмін і парламент прийняли план жорсткої економії, за яким в обмін на кредит Євросоюзу передбачені масові скорочення й урізання зарплатні
Грецький спецназівець б’є протестувальника на головній площі столиці Синтагма, перед парламентом країни. 100 тисяч людей вийшли на вулиці, коли кабмін і парламент прийняли план жорсткої економії, за яким в обмін на кредит Євросоюзу передбачені масові скорочення й урізання зарплатні

Понад 40 банків, магазинів, кафе, кінотеатрів та інших будівель горіли в понеділок у грецькій столиці Афіни. Їх підпалив розлючений натовп. Виступали проти жорсткої економії. Напередодні грецький парламент затвердив угоду з ЄС. В обмін на економію Греція отримає 130 млрд євро кредиту.

Засідання в парламенті завершилося вночі, було нервовим. Депутат-комуніст Георгіос Маврікос кинув у міністра фінансів 55-річного Евангелоса Венізелоса 700-сторінковим законопроектом про економію. Книжка не долетіла. Закон підтримали 199 депутатів із 300, 74 висловилися проти. Тепер Греція має до 2015-го скоротити 15 тис. бюджетників. Мінімальну зарплату знизять на 22% — із 751 до 600 євро в місць.

— Зарплати і пенсії скоротимо. Але чи зможемо виплатити навіть ці урізані виплати? Між поганим і дуже поганим ми вибрали погане, — коментує міністр фінансів Евангелос Венізелос.

На вулицях протести почалися в четвер, коли план економії затвердив кабмін. В Афінах протестували понад 100 тис. людей. Натовп спочатку намагався пробитися до будівлі парламенту. У той бік летіло каміння і пляшки з запальною сумішшю. У відповідь правоохоронці застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати. Поліцейські змогли відтіснити протестувальників. Тоді ті розбрелися центром міста, трощили вітрини й підпалювали будинки. Також велика група намагалася взяти штурмом афінську мерію. У результаті протестів щонайменше 25 греків поранені, поліція затримала понад 140 осіб, їх звинувачують у погромах.

Згідно з угодою з Євросоюзом, грекам обіцяють списати 100 млрд євро приватних боргів. Грецька економіка у глибокій кризі майже п'ять років. У країні понад мільйон безробітних.

Зараз ви читаєте новину «Грецькі протестувальники штурмували парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути