Ексклюзиви
вівторок, 02 жовтня 2007 15:21

Гаррі Каспаров іде в президенти, а Путін — в прем"єри

Колишній чемпіон світу з шахів 44-річний Гаррі Каспаров збирається взяти участь у президентських виборах у Росії, які відбудуться в березні наступного року. Він представлятиме опозицію.

Каспаров — найвідоміший лідер російської опозиції та критик режиму чинного президента Володимира Путіна. 2005 року за його ініціативою ліберальні, націоналістичні та ліві політичні організації об"єдналися в опозиційну коаліцію "Другая Россия".

Минулої неділі в Москві пройшов конгрес коаліції. На ньому вирішували, хто представлятиме опозицію на президентських виборах. За Каспарова проголосувало 379 із 498 учасників конгресу.

Поки що не відомо, чи офіційна влада дозволить колишньому шахістові взяти участь у змаганнях за пост президента. Навіть якщо так, він не матиме шансів порівняно з кандидатом, на підтримку якого виступить теперішній президент Володимир Путін. Каспаров говорить, що очолювана ним політична сила не ставить собі перемогу за мету.

— Для нас головне — взяти участь у виборах. Ми хочемо змусити режим визнати наше право брати участь у чесних і прозорих змаганнях, — сказав Каспаров на конгресі. — Я зроблю все можливе, щоб ідеї "Другой России" перемогли. Це буде нелегка справа. Ми зможемо досягти свого, тільки якщо триматимемося разом.

Каспаров також увійшов до трійки лідерів партійного списку "Другой России" на виборах до Державної думи, які пройдуть у грудні цього року. Разом із ним список очолили колишній голова Центрального банку Росії Віктор Геращенко та письменник і лідер забороненої Націонал-більшовицької партії Едуард Лімонов.

Але навряд чи коаліції вдасться взяти участь у виборах до Думи. За законом, на це мають право лише офіційно зареєстровані політичні партії. У складі "Другой России" немає жодної такої партії, а лише неофіційні політичні організації та рухи.

Володимир Путін, 56 років, брати участь у президентських виборах 2008 року не буде. Згідно з конституцією, він не має права на третій строк. Однак Володимир Володимирович не збирається залишати політику. Путін заявив, що очолить партію "Єдина Росія" на парламентських виборах. Таким чином він може стати прем"єр-міністром Росії на чотири роки.

— Я з вдячністю приймаю вашу пропозицію очолити список "Єдиної Росії", — сказав Путін. Делегати з"їзду партії вибухнули шаленими оплесками.

Зараз ви читаєте новину «Гаррі Каспаров іде в президенти, а Путін — в прем"єри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути