вівторок, 28 травня 2013 07:30

Французи побилися через шлюб для всіх

Близько 100 осіб затримали поліцейські в Парижі пізно увечері у неділю після сутичок із противниками одностатевих шлюбів. Удень понад 200 тис. французів вийшли на мирний протест проти права гомосексуалістів одружуватися й всиновлювати дітей. Після голосування в парламенті й підпису президента Франсуа Олланда цей закон набуває чинності завтра. У французькій столиці укладуть перші гей-шлюби.

— Ми боїмося не сутичок із поліцією, а наслідків нового закону (про одностатеві шлюби. — "ГПУ"), штучного запліднення й шкільної теорії про стать, — каже один із маніфестантів.

Його 5-річний син теж бере участь у демонстрації. Малий на самокаті, до якого приклеєний папірець із номером телефону батьків.

25-річна Оділь несе плакат, на ньому намальований банан і написано: "Це яблуко!".

— Саме цього вчитимуть наших дітей у школі. За теорією про стать, чоловік може називати себе жінкою і навпаки.

Демонстранти збиралися у трьох місцях на околицях Парижа й колонами прийшли в центр на площу перед палацом "Дім інвалідів". Ще одну окрему маніфестацію зібрала католицька організація "Сівітас". Активісти заявили, що було більш як мільйон людей.

Багатолюдні мітинги проти законопроекту, який прозвали "шлюб для всіх", відбувалися з початку розгляду в листопаді 2012-го. Проте президент Олланд не виніс суперечливе питання на референдум, а вирішив провести його через парламент, де його соціалістична партія має більшість. 18 травня глава держави підписав закон.

— Його протягли силою. Багато французів підіймаються й кажуть: "Ні, це не демократія. Ми хочемо, щоб народ вирішував такі важливі питання". Ходити на демонстрації треба, доки президент не почує крик людей, які вимагають, щоб із ними радилися, — каже депутат-опозиціонер Анрі Ґено.

Увечері переважна більшість демонстрантів розійшлися, залишилися тільки радикально налаштовані. Одна з груп на короткий час захопила офіс соціалістичної партії й повісила на ньому транспарант "Олланда у відставку!". Інші кидали в поліцейських пляшки, каміння, феєрверки й димові шашки. Ті у відповідь пустили сльозогінний газ. У результаті близько сотні протестувальників провели ніч у поліцейських відділках.

Зараз ви читаєте новину «Французи побилися через шлюб для всіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути