вівторок, 23 квітня 2013 06:00

Джохара Царнаєва знайшли в човні

У неділю прийшов до тями 19-річний Джохар Царнаєв, єдиний живий підозрюваний у скоєнні теракту під час Бостонського марафону в США 15 квітня. Його госпіталізували в суботу з тяжкими пораненнями. Поліція та спецслужби протягом доби полювали на Джохара та його брата 26-річного Тамерлана. Останній — загинув.

У четвер о 17.20 агенти Федерального бюро розслідувань показали фото з місця терактів. На ньому двоє чоловіків із чорними рюкзаками йдуть один за одним серед глядачів марафону. Джеф Бауман, якому після вибуху ампутували обидві ноги, впізнав одного з чоловіків. Той нібито за кілька хвилин до трагедії залишив рюкзак біля його ніг.

Невдовзі поліцейські ідентифікували підозрюваних як вихідців із Росії чеченського походження: боксера Тамерлана та студента Джохара Царнаєвих.

Близько 23.00 того ж дня у студмістечку Массачусетського технологічного інституту в передмісті Вотертаун брати розстріляли патрульного 26-річного Шона Кольєра у його машині. Викрали сріблястий позашляховик "мерседес". Господаря змусили зняти з банківської картки $800. Похвалилися йому, що це вони організували бостонські теракти і вбили поліцейського. Сіли в авто й поїхали, але забули викинути телефон власника. За його сигналом поліція вистежила братів. Почалася погоня.

На ходу втікачі кинули в полісменів кілька вибухових пристроїв. Потім зупинилися, розвернули позашляховик поперек дороги й почали відстрілюватися. Ендрю Кіценберґ бачив стрілянину з вікна своєї квартири на третьому поверсі. З його слів, поліцейський джип спробував на швидкості прорватися до терористів. Але вони стріляли, доки автівка заглохла й злетіла на узбіччя, де збила дві машини.

— Тоді один із них кинув велику бомбу. Вони підпалили ґніт, не припиняючи відстрілюватися, і жбурнули її. Вона пролетіла ярдів зо 20 (18 м. — "ГПУ"), — каже Кіценберґ.

Бомба вибухнула. Тамерлан побіг на поліцейських. За словами Ендрю, його повалили й скрутили. Джохар сів у "мерседес", розвернувся і погнав на правоохоронців. Ті кинулися навсібіч, залишивши Тамерлана на дорозі. Джохар наїхав на брата, й автівка трохи протягла його. Пізніше лікарі сказали, що це стало причиною смерті старшого Царнаєва.

У перестрілці Джохара поранили. Він ще трохи проїхав, а потім покинув "мерседес" і побіг.

Жителів заблокованої правоохоронцями території попросили сидіти вдома й нікому не відчиняти дверей. Вони погодилися на комендантську годину. Тисячі співробітників поліції та спецслужб прочісували кожне подвір'я в пошуках Джохара. Увесь громадський транспорт зупинили. Не працювали школи, дитсадки й більшість крамниць. Вулиці спорожніли.

Джохара Царнаєва знайшов 66-річний Девід Генбері з дружиною. Увечері в суботу, після скасування комендантської години, вони вийшли у задній двір свого будинку. Чоловік зауважив, що тент його човна, припаркованого на автомобільному причепі, напіввідкритий і тріпотить на вітрі. Пішов поправити й помітив у човні людську фігуру в калюжі крові. Подзвонив у поліцію. За кілька хвилин будинок оточили. Наказали Джохару підняти сорочку, щоб перевірити, чи немає пояса з вибухівкою. Одягли наручники та відвезли до лікарні непритомного. Після того як терорист прийшов до тями, він почав давати свідчення. Відповідає письмово, бо має тяжку рану горла. Комісар поліції заявив, що його стан "важкий, але стабільний".

Джохар Царнаєв після одужання постане перед судом. У штаті Массачусетс, де сталися теракти, немає смертної кари. Але прокурори можуть вимагати застосувати її за федеральним законом.

— Федеральний закон дозволяє смертну кару. Єдиний раз її застосовували 1995 року до Тімоті Маквея (підірвав 168 людей в Оклахомі. — "ГПУ"). Мені здається, що й у цій справі смертна кара була б правильною, — каже сенатор з юридичного підкомітету Чак Шамер.

Зараз ви читаєте новину «Джохара Царнаєва знайшли в човні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути