пʼятниця, 27 січня 2012 07:15

До влади у Єгипті прийшли ісламісти

Тисячі єгиптян вийшли у середу на пл. Тахрір у столиці Каїр, де рік тому почалася революція, яка повалила президента 83-річного Хосні Мубарака. Після того, як 11 січня відбувся другий етап парламентських виборів, дві третини депутатських місць посіли ісламісти. Багато людей не сприймають нової влади й закликають до другої революції.

Попри вибори, традиційно впливові єгипетські військові зберігають значну владу. За рік їхнього правління військові трибунали засудили 12 тис. цивільних. Останніми місяцями незадоволена цим молодь час від часу має сутички з поліцейськими.

— Смішно, але здебільшого коли мене били або я відчував небезпеку, то було після того, як Мубарак пішов, — говорить активіст 20-річний Нур Нур.  — Це перші ознаки, що теперішній режим — лише продовження попереднього.

У понеділок новий парламент уперше зібрався на засідання. Депутати обрали спікером члена ісламістського руху "Брати-мусульмани" 59-річного Саада аль-Кататні. Засідання відкрили хвилиною мовчання за 850 загиблими під час 18-денного повстання проти Мубарака.

— Сподіваюся, на першій сесії парламент дійде згоди щодо прав мучеників, поранених та бідняків, усіх тих, кого утискав попередній режим, — виступає аль-Кататні.

Колишнього президента, який правив Єгиптом 30 років, у неділю вп'яте привезли на суд на лікарняній каталці. Мубарак має рак шлунка, пережив кілька серцевих нападів. Йому закидають, що віддав наказ стріляти по людях. Якщо екс-главу держави визнають винним, можуть засудити до смерті. Адвокати наполягають, що формально він і досі президент, отже, є недоторканним і суд не має повноважень вирішувати його долю.

До кінця червня в Єгипті мають обрати президента й ухвалити нову конституцію.

Зараз ви читаєте новину «До влади у Єгипті прийшли ісламісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути