понеділок, 19 жовтня 2009 18:56

Для орієнтування у просторі сліпий хлопець цокає язиком

Автор: фото з сайту www.dailymail.co
  7-річний Лукас Мюррей із матір’ю Сарою. Хлопець може визначити відстань до предмета та матеріал, з якого він виготовлений
7-річний Лукас Мюррей із матір’ю Сарою. Хлопець може визначити відстань до предмета та матеріал, з якого він виготовлений

7-річний Лукас Мюррей із англійського міста Пул у графстві Дорсет від народження сліпий. Два роки тому він навчився розрізняти навколишні об"єкти за допомогою ехолокації — цокає язиком об верхнє піднебіння й слухає, як відбивається звук від предметів. По тому, наскільки швидко повертається звукова хвиля, Лукас визначає відстань до предмета.

Якщо луна швидше доходить до правого вуха, то об"єкт розташований праворуч. За висотою і тембром звуку розрізняє розміри та матеріал, із якого зроблено предмети.

— Раніше мама й тато всюди водили мене за руку, — говорить Лукас. — Коли навчився орієнтуватися за звуком, став самостійним. Тепер можу гратися з іншими дітьми. Знаю, де баскетбольний кошик. Легко закидаю в нього м"яча.

Метод ехолокації розробив сліпий американець Деніел Кіш, 41 рік, з американського штату Каліфорнія. 2007-го батьки хлопчика Сара та Аян Мюрреї побачили по телевізору програму про нього. Запросили до себе додому. За три дні Кіш навчив Лукаса розрізняти звукові вібрації різної висоти й тембру. Надалі з ним займалися батьки.

— Ми бачили багатьох сліпих людей, які не можуть й кроку ступити без супроводу, — говорить Сара Мюррей, 33 роки. — Боялися, що така доля чекає і на нашого сина. За допомогою ехолокації він учиться обходитися без сторонньої допомоги. Сам гуляє у дворі, бавиться із сусідськими дітьми. Люди не вірять, що Лукас нічого не бачить, — він дуже активний, непосидючий.

Зараз ви читаєте новину «Для орієнтування у просторі сліпий хлопець цокає язиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути