Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2008 18:52

Для лікування депресії не потрібні антидепресанти

Прозак — найпопулярніший антидепресант у західних країнах. Лише у США за 2006 рік його приписали близько 20 млн пацієнтам. Ці ліки з 1988 року принесли компанії-виробнику "Елі Ліллі" десятки мільярдів доларів прибутку. Але вчені довели, що з депресією можна боротися і без Прозака та подібних препаратів.

Британські, американські й канадські науковці виявили, що цей засіб не є необхідним для подолання депресії. Під час експерименту одній групі пацієнтів давали Прозак (флуоксетин), а іншій — вітаміни під виглядом антидепресантів. За деякий час покращало пацієнтам з обох груп. Виняток становили люди з важкими формами депресії.

— Це значить, що антидепресанти слід виписувати лише серйозно хворим, якщо інші засоби не дали результатів, — говорить професор Ірвінг Кірш. — Наше дослідження порушує серйозні проблеми, які стосуються обігу ліків. Я сподіваюся, що після цього в ряді країн посилять обмеження щодо антидепресантів.

У своєму висновку науковці також переглянули неопубліковані результати досліджень компанії-виробника антидепресанту, які проводилися до відправки на ринок.

Протягом останніх років особливу увагу вчені приділяли вивченню побічних ефектів від заспокійливих засобів. Існує гіпотеза, що вони можуть спонукати підлітків до самогубства. Тому лікарям порадили не призначати їх особам до 18 років. Виняток становив лише Прозак, який вважали найефективнішим.

Компанія "Елі Ліллі" заперечує результати досліджень, посилаючись на те, що вони проводилися на незначній групі людей, тому не можуть бути об"єктивними.

— Тривалий науковий та медичний досвід довів ефективність флуоксетину, — говориться у заяві компанії. — З моменту відкриття цього препарату 1972 року над ним проводили багато досліджень. Ці ліки допомогли мільйонам людей побороти депресію.

Зараз ви читаєте новину «Для лікування депресії не потрібні антидепресанти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути