понеділок, 12 листопада 2007 17:38

Церква хилиться до землі нижче за Пізанську вежу

Автор: фото: REUTERS
  Церква в німецькому містечку Зуурхузен (праворуч) від вертикального положення відхилена на 5,19 градуса, а Пізанська вежа в Італії — на 3,97
Церква в німецькому містечку Зуурхузен (праворуч) від вертикального положення відхилена на 5,19 градуса, а Пізанська вежа в Італії — на 3,97

Пізанська вежа втратила звання будівлі, що найбільше в світі хилиться до землі. Цей титул Книга рекордів Гіннеса віддала древній церкві в німецькому східному місті Зуурхузен. Від вертикального положення вона відхилена на 5,19 градуса, а Пізанська вежа — на 3,97.

Церкву збудували в середині XIII ст. 1450 року до неї прибудували 27-метрову дзвіницю. Споруду звели на підпорах із дуба. Згодом храм почав хилитися до землі.

Місцеві жителі намагалися вирівняти будівлю. 1996-го їм вдалося зафіксувати її, однак церква залишилася похиленою. Рада Зуурхузена сподівається, що подивитися на їхнє диво приїде багато туристів. У містечку живе 1200 осіб. Нині церква діє, служби  проводять лише на Різдво та Великдень.

— Вважають, що там безпечно. Однак ніколи не знаєш, коли дах впаде на голову, — каже Барбль Кьоллер, голова опікунської асоціації церкви.

Минулого четверга, 8 листопада, відзначали День Книги рекордів Гіннеса. У зв"язку з цим у кількох країнах спробували встановити рекорди. В Австралії фірма, що виготовляє білизну, пошила яскраво-червоні труси розміром із триповерховий будинок. Для цього знадобилося 300 кв. м тканини.

У Нью-Йорку в одному з ресторанів виготовили найдорожчий десерт у світі. Для морозива за $25 тис. кухарі використали 28 сортів найдорожчих какао-бобів. Його подають із трюфелями вартістю $5 тис. за кілограм у креманці та з ложкою із золота, прикрашеною діамантами. Ложечку покупець може забрати.

Книгу рекордів Гіннеса вперше видали в Ірландії 1955 року на замовлення власника пивоварні "Гіннес". Сьогодні вона виходить у 100 країнах. Книга сама встановила рекорд як видання з найбільшим тиражем у світі.

Зараз ви читаєте новину «Церква хилиться до землі нижче за Пізанську вежу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути