Ексклюзиви
понеділок, 31 серпня 2009 17:01

Білоруські пілоти загинули на авіашоу в Польщі

Автор: фото: REUTERS/Wojtek Jargilo
  Глядачі авіашоу у польському місті Радом спостерігають у неділю за клубом диму після катастрофи білоруського винищувача Су-27. Польський експерт з питань авіапольотів Станіслав Бжег-Вєлюнскі вважає, що загиблий пілот міг бути ”небезпечніший за інших”. Біл
Глядачі авіашоу у польському місті Радом спостерігають у неділю за клубом диму після катастрофи білоруського винищувача Су-27. Польський експерт з питань авіапольотів Станіслав Бжег-Вєлюнскі вважає, що загиблий пілот міг бути ”небезпечніший за інших”. Біл

30 серпня на авіашоу в польському місті Радом розбився винищувач Су-27 з білоруським екіпажем. Загинули двоє пілотів — полковники Олександр Морфицький та Олександр Журавлевич. На шоу приїхали понад 100 тис. глядачів. Ніхто з них не постраждав.

Білоруські пілоти вперше брали участь у польському авіашоу. Хвалилися, що покажуть фігури вищого пілотажу. Для цього обрали досвідчених льотчиків. Морфицький та Журавлевич мали по 20 років стажу та понад 2 тис. польотів. Під час заходу вони виконували небезпечні маневри, літали дуже низько.

— Під час останньої фігури літак почав падати, — згадує глядач авіашоу. — Здавалося, він впаде просто на нас. Я вже почав прощатися з життям. Але пілот відвів машину вбік, та пролетіла близько 300 метрів і впала в лісі. Ми побачили лише чорний дим.

Фахівці кажуть: причиною аварії міг стати птах, який потрапив у двигун. За кілька секунд до падіння диспетчери переконували пілотів катапультуватися. Проте льотчики витратили час на те, аби спрямувати машину до лісосмуги — подалі від глядачів.

У Радомі оголосили триденну жалобу. У місті приспустили державні прапори, у костьолах правлять поминальні служби. Усі розважальні заходи скасували.

2007 року під час авіашоу над радомським аеродромом зіткнулися два винищувачі. Вони летіли на висоті 30 м зі швидкістю близько 300 км/год. Пілоти загинули. Ніхто з-поміж 30 тис. глядачів не зазнав ушкоджень.

Два тижні тому подібна аварія із Су-27 сталася в російському місті Жуково неподалік Москви під час підготовки до міжнародного авіапоказу "МАКС-2009". Трагедія забрала життя 45-річного полковника Ігоря Ткаченка.

2002-го на аеродромі "Скнилів" неподалік Львова під час показового польоту Су-27 упав на поле, де були глядачі. Тоді загинули 83 людини, ще 116 дістали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Білоруські пілоти загинули на авіашоу в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути