Ексклюзиви
неділя, 18 червня 2006 18:20

Білл Ґейтс залишить роботу в "Майкрософт"

Автор: фото: REUTERS
  Засновник корпорації ”Майкрасофт” Білл Гейтс
Засновник корпорації ”Майкрасофт” Білл Гейтс

В одній із кімнат будинку 50-річного Білла Ґейтса, засновника компанії "Майкрософт", є величезний батут, на якому він любить стрибати, торкаючись рукою стелі. Раніше це допомагало йому зосередитися, обдумуючи нові ідеї у програмуванні. Тепер батут, можливо, знадобиться йому, щоб вирішити, як правильно витратити зароблені гроші.

Минулого тижня Ґейтс оголосив, що влітку 2008 року залишить"Майкрософт" і візьметься за доброчинність. За ці два роки керівництво корпорації має перейти до його колег. А після 2008-го комп"ютерний геній лише офіційно очолюватиме раду директорів компанії і буде її радником.

Білл Ґейтс ще дев"ять років тому казав, що перестане заробляти гроші і почне їх витрачати. Сьогодні він — найбагатша людина світу. За оцінкою журналу "Форбс", його статки сягають $50 мільярдів.

Ґейтс народився у заможній сім"ї сіетлського адвоката. Батьки за Біллове навчання у середній школі платили втричі більше, ніж коштував тоді рік у Гарварді. Хоча Ґейтс і вступив до цього престижного університету, та на третьому курсі покинув студентську лаву. І разом зі своїм другом дитинства Полом Алленом заснував компанію "Майкрософт". Торік святкували її 30-річчя.

Увесь цей час Ґейтс упевнено і вельми жорстко працював задля її розвитку. Конкуренти не раз судилися з ним через нібито привласнення їхніх ідей. Казали, що своєю продукцією він хоче контролювати весь світ, не даючи нікому іншому працювати в цій галузі.

Колишній колега Ґейтса Роб Ґлейсер пояснює це так: Білл залишився хлопчиськом, який тільки-но починає свою справу і боїться, що суперники можуть щомиті викинути його з цього бізнесу.

Кому доводилося спілкуватися з Ґейтсом, помічали, що йому люди нецікаві. Він може знати, як ти думаєш, але йому байдуже, чи в тебе є сім"я.

У 1980-х, перед одруженням із нинішньою дружиною Меліндою, 41 рік, Ґейтс певний час зустрічався з Анною Вінблед, теж комп"ютерницею. Коли вони їздили відпочивати, Білл брав із собою підручники на тисячу сторінок, приміром, з молекулярної біології, і вони їх разом вивчали. А після гри в гольф із президентом Клінтоном Ґейтс розчаровано зауважив, що той — хоч і приємна людина, але не проявляє жодного інтересу до технології.

Білл почав мінятися, коли 1996-го Мелінда народила першу дитину, доньку Дженніфер.

— Я думав, що дитина мене почне цікавити, коли їй виповниться принаймні два роки: щоб вона хоча б могла ходити, — казав тоді Ґейтс. — Але я просто у захваті від малої. Вона вже каже "ба-ба" і є особистістю.

Відтоді мільйонер-комп"ютерник все менше часу сидить в офісі. Сформував раду директорів, на яку переклав частину керівних обов"язків. А 2000-го взагалі відмовився від посади президента компанії, залишившись тільки головним розробником програм.

1994 року, коли Білл одружився, його батько заснував благодійний фонд "Фундація Білла і Мелінди Ґейтс" і почав залучати сина до роботи в ній. На сьогодні це найбільша доброчинна організація у світі. Вона вкладає гроші здебільшого у розвиток медицини й освіти. Головною її метою є розробка вакцини проти ВІЧ. Саме в цій фундації із серпня 2008-го Білл Ґейтс і працюватиме.

Зараз ви читаєте новину «Білл Ґейтс залишить роботу в "Майкрософт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути