понеділок, 09 листопада 2009 18:10

Берлінська стіна простояла 28 років

9 листопада в Німеччині відзначають 20-річчя падіння Берлінського муру — впродовж 28 років він розділяв східну Німецьку Демократичну Республіку та західну Федеративну Республіку Німеччини.

 На святкування до Берліна з"їхалися понад 100 тис. туристів з усього світу. В  урочистостях братимуть участь нобелівські лауреати, музиканти та політики. Зокрема  президенти Франції — Ніколя Саркозі, Росії — Дмитро Медведєв, держсекретар США Хілларі Клінтон, британський прем"єр Ґордон Браун.

Центром Берліна  — там, де колись пролягала стіна — встановили символічний мур із дошок доміно. На них графіті, що були на стіні 20 років тому. На урочистій церемонії доміно повалять.

— Для багатьох це день пам"яті, а не свято, — каже Вальтрауд Нібанк із Берліна. — Я дивитися на цю стіну не могла, наша родина стільки через неї пережила.

1961-го, після того, як звели мур, вона з чоловіком опинилися по різні боки кордону. Вона — у східній частині, він — у західній. Вальтрауд не бачила чоловіка чотири місяці, згодом зважилася на втечу.

—  Мур пролягав через кладовище у районі Панков в Східному Берліні, я вирішила тікати через могилу — там був виритий тунель, — згадує. — Чоловік чекав на мене внизу. Коли підійшла до ями, почула звідти його голос: "Стрибай". Ми довго повзли, вилізли у західній частині. Там і живемо.

Бетонну огорожу 160 км завдовжки почали будувати 1961-го. У перші місяці через неї перелізали — так робили десятки німців. Згодом мур вкрили колючим дротом під напругою, попід стіною вирили канали, на кордоні поставили вежі з вартовими.

У серпні 1962-го перелізти через стіну на захід спробував 18-річний будівельник Петер Фехтер із другом. Добігли до муру попри попередження прикордонників. По втікачах відкрили вогонь — друг устиг перелізти, у Фехтера поцілили. Майже годину він лежав під муром, гукав на допомогу. Обабіч до стіни збіглися люди, нікому не дозволяли підходити до пораненого. Через паркан із Заходу жбурляли шматки тканини, аби він перев"язав ними рану. Фехтер помер від кровотечі. 1997-го колишніх прикордонників звинуватили в його смерті — засудили до кількох місяців умовно.

— Ми жили у Східному Берліні, увечері 9 листопада 1989-го були з друзями на дискотеці,— згадує Конні Раков із Берліна. — Коли вийшли на вулицю, побачили сотні людей — жінки виходили з квартир у капцях. Нам кричали: чого ви тут стоїте, ходімо на Захід, відкрили кордон! Звісно, ми не могли в це повірити. У Західному Берліні "східнякам" у барах безплатно наливали пиво.

Мур долали на повітряних кулях

1979-го сусіди Ґанс Стрелжик і Ґюнтер Ветцель із родинами перелетіли кордон між Західною та Східною Німеччиною на повітряній кулі. Упродовж кількох місяців родини шили 22-метровий купол із лижного одягу та наметів, салон виготовляли із заліза — він мав витримати двох чоловіків із дружинами та чотирьох дітей. У вересні дочекалися сприятливої погоди, злетіли над Берліном з пагорба, куля піднялася на 2,4 тис. м. За кілька годин приземлилася у Західному Берліні. Уряд ФРН прихистив утікачів, надав житло.

У такий спосіб намагалися втекти ще кілька родин, але спроби не вдалися — кулі не злітали так високо. Утікачів заарештовували.

Зараз ви читаєте новину «Берлінська стіна простояла 28 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути