Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2009 17:45

Американці пообіцяли не скидати бомби на мирне населення

Автор: фото: AFP
  Афганський хлопчик з опіками всього тіла лежить у шпиталі міста Фара на сході країни. Дитина потрапила під бомбардування американських пілотів
Афганський хлопчик з опіками всього тіла лежить у шпиталі міста Фара на сході країни. Дитина потрапила під бомбардування американських пілотів

— Нам дуже шкода, — так розпочала свою зустріч із представниками Афганістану держсекретар США Хілларі Клінтон. Вона вибачалася за інцидент, що стався на початку тижня. Американська авіація в результаті серії нальотів убила понад сотню мирних афганців на сході країни. Пілоти переплутали розташовані в горах поселення із секретними таборами талібів.

У середу акції протесту проти таких помилок розпочалися в найбільших містах країни. Десятки тисяч людей вимагали виводу іноземних військ з Афганістану та відставки підтримуваного ними уряду.

— Краще вже таліби, ніж американці, — каже демонстрант Хамід у місті Фара. — Принаймні бойовики не приховують, що вони небезпечні.

У Фарі люди спробували захопити палац губернатора. Поліцейські розганяли їх кийками, потім водометами, зрештою правоохоронці відкрили вогонь. У результаті важкі поранення отримали шестеро людей.

29 квітня президент США Барак Обама у своїй промові, присвяченій 100 дням свого головування, пообіцяв якнайшвидше вивести американців з Іраку та Афганістану. Зокрема він гарантував, що американська авіація більше не бомбитиме мирне населення.

— Він збрехав нам усім, — говорить афганський юрист Амід Хазіз. — Як він взагалі міг із такою впевненістю обіцяти те, що не може контролювати? Мирні люди помиратимуть і далі, бо для пілотів вони лиш дрібненька крапка на землі.

Зараз ви читаєте новину «Американці пообіцяли не скидати бомби на мирне населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути