Ексклюзиви
вівторок, 18 липня 2006 18:44

Альберт Ейнштейн часто закохувався

Альберт Ейнштейн ненавидів носити шкарпетки. Автор теорії відносності використовував кожну можливість, щоб не одягати їх.

— Навіть під час урочистих церемоній я приховував високими черевиками, що не ношу цього досягнення цивілізації, — зізнався якось німецький вчений у листі своїй другій дружині Ельзі Хоффман. Від першого шлюбу у неї була донька Марго.

Днями Єврейський університет в Єрусалимі отримав у спадок від Марго 1400 листів, які Ейнштейн писав своїм двом дружинам і дітям. Листи можна було оприлюднити лише через 20 років після її смерті. Переписка Ейнштейна розкриває невідомі раніше деталі особистого життя вченого, зокрема, його стосунків із жінками.

Уперше він закохався в 16 років у Марі Вінтелер, доньку вчителя. Вона була  старша за нього на два роки. Коли Ейнштейн поїхав на навчання до політехнічного університету в Цюрих, Марі почала працювати вчителькою в сусідньому містечку. У вихідні вона зустрічалася з коханим, забирала його брудний одяг, прала і на наступному побаченні віддавала хлопцеві вже випрані речі.

Проте скоро в Ейнштейна з"явилася нова подружка — угорка Мілева Маріч, єдина дівчина, яка вивчала в університеті фізику. Вона була старша за нього на чотири роки. Коли Мілева завагітніла, обидві сім"ї виступили проти шлюбу — молодята, мовляв, не зможуть забезпечити сім"ю. Одружитися вони змогли лише через шість років, після того як Альберт знайшов роботу. Мілева народила від Ейнштейна двох синів: Ганса Альберта та Едуарда, який захворів на шизофренію. Краще йому було б зовсім не з"являтись на світ, з горя писав в одному з листів вчений.

1912 року, через 9 років після одруження, Ейнштейн мав роман зі своєю двоюрідною сестрою Ельзою. У листах до неї він називав дружину недружелюбною істотою без почуття гумору.

— Я ставлюся до неї як до працівника, якого не можу звільнити, — писав учений.

Пізніше Ейнштейн переїхав до Берліна, де жила Ельза. Мілеві ж запропонував розлучитись, а в обмін обіцяв віддати гроші, які, він був переконаний, скоро отримає разом із Нобелівською премією. 1918 року дружина на це погодилася. Але коли 40-річний Ейнштейн нарешті зміг одружитися з Ельзою, він закохався в її 20-річну доньку від першого шлюбу Ільзе.

— Учора постало питання про те, з ким одружиться Альберт: з мамою чи зі мною, — писала Ільзе хлопцеві, в якого була закохана.

Ейнштейн же не хотів обирати з-поміж двох і запропонував матері й доньці самим вирішити це питання. Згодом Ільзе вирішила, що любить Альберта лише як батька, і він одружився з її матір"ю. Проте через деякий час Ейштейн знову закохався. Цього разу в племінницю свого кращого друга Бетті Н"юман, яка працювала в нього секретаркою.

Коли в 1933 році Ейнштейн переїхав до США, там на нього чекали нові любовні пригоди. У листах до доньки першої дружини він скаржився, що жінки його переслідують. Так воно, мабуть, і було насправді. Кажуть, навіть Мерлін Монро хотіла мати дитину від ученого.

Хоча Ейнштейн часто міняв жінок, він дуже любив своїх дітей, які залишилися з матір"ю після їхнього розлучення. Він активно переписувався з Гансом Альбертом і підбадьорював його добре вчитися. Радів, що хлопцеві подобається геометрія. На свята він присилав дітям іграшки і нагадував ретельно чистити зуби.

Зараз ви читаєте новину «Альберт Ейнштейн часто закохувався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути