пʼятниця, 03 лютого 2012 00:00

74 людини загинули під час бійки на стадіоні

Щонайменше 74 людини загинули й 248 поранені у сутичках між футбольними фанатами у єгипетському місті Порт-Саїд. У середу ввечері відбувся матч місцевої команди "Аль-Масрі" проти столичного клубу з Каїра "Аль-Ахлі". Гра закінчилася з рахунком 3:1. Виграла місцева команда.

Уболівальники з Каїра розгорнули великий транспарант з образами на адресу Порт-Саїда. Один із приїжджих вискочив на поле з арматурою. Фанати господарів теж ринулися туди. Поліцейські спробували утворити кордон і вивести команду гостей, але натовп їх зім'яв. Розлючені фани били футболістів та поліцейських руками й ногами. Палили димові шашки. На стадіоні почалася паніка й тиснява.

Щоб приборкати натовп і забрати поранених, задіяли поліцейських та машини "швидкої" із сусідніх міст.

— Це не футбол, а війна. Людей убивали на наших очах. Не було ні поліції, ні швидкої допомоги, — говорить гравець "Аль-Ахлі" 33-річний Мохамед Абутріка. — Я вимагаю, щоб чемпіонат скасували.

Більшість жертв затоптали налякані глядачі, які намагалися вийти зі стадіону, каже міністр внутрішніх справ Єгипту Мохаммед Ібрагім. Поранені потрапили в лікарні зі струсами мозку, забиттями і глибокими колото-різаними ранами.

— Нас били феєрверками, арматурою, камінням. Були й ножі, — говорить один з уболівальників "Аль-Ахлі".

Поліцейські заарештували 47 учасників бійки. Вранці у четвер звільнили шефа поліції Порт-Саїда. У місто ввели війська. Вони мають не допустити нових зіткнень й охороняти вхід до Суецького каналу, біля якого стоїть Порт-Саїд і яким проходять більшість кораблів із Середземного моря до Індійського океану.

Прокуратура почала розслідування. З'ясували, що у місті було достатньо поліцейських, але вони не поспішали втручатися. Їм це забороняють інструкції. Документ видали після смертельних зіткнень із демонстрантами у Каїрі наприкінці минулого року. Серед загиблих є і кілька поліцейських зі стадіону.

У січні Єгипет відсвяткував річницю революції, що скинула президента Хосні Мубарака, який правив 30 років. Минулого місяця там відбувся другий етап виборів у парламент, на яких перемогли ісламісти.

Зараз ви читаєте новину «74 людини загинули під час бійки на стадіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути