четвер, 22 лютого 2007 18:39

300-грамова Емілія вижила

Автор: фото: reuters
  Лікар шпиталю міста Хоумстед, що у американському штаті Флорида, тримає на руках Емілію Тейлор. Дівчинка народилася з вагою у 300 грамів, зараз вона важить 1800
Лікар шпиталю міста Хоумстед, що у американському штаті Флорида, тримає на руках Емілію Тейлор. Дівчинка народилася з вагою у 300 грамів, зараз вона важить 1800

Емілія Тейлор з"явилася на світ, коли її мати була на 22-му тижні вагітності. Кесаревий розтин 37-річній Соні робили в лікарні міста Хоумстед штату Флорида (США) 24 жовтня минулого року. Після народження немовля важило приблизно 300 г і мало 25 см зросту.

— Ця дівчинка — диво, — говорить лікар Вільям Смоллінґ. — Усі були налаштовані песимістично. Але вона довела, що ми помиляємося.

У подібних випадках діти помирають. Емілія стала першою, хто вижив.

Через чотири місяці інтенсивної терапії дівчинку виписали з лікарні.

— Зараз вона важить лише 1800 грамів, але вже здається мені пухленькою, як усі немовлята, — вдоволено каже мати.

Коли лікарі приймали в жінки пологи, вона не повідомила, на якому місяці вагітності була. Дитина самостійно дихала, тому медики були переконані, що їй не менше як 23 тижні. Лише пізніше дізналися, що Емілії на тиждень менше.

Хоча дівчинка вижила, її стан був майже критичний. Перші два місяці немовля залишалося в інкубаторі під цілодобовим наглядом лікарів. В Емілії виникли проблеми з диханням, був пошкоджений мозок. Їй довелося зробити пластичну операцію на вусі — воно надірвалося під час народження. Зрештою, лікарям таки вдалося виходити дівчинку.

Емілія — перша дитина Соні та Едварда Тейлорів. Її ім"я в перекладі з латини означає "та, що бореться". Зараз їй все ще потрібен постійний медичний нагляд. Удома вона дихатиме киснем. Батьки повинні уважно слідкувати за здоров"ям дитини, аби запобігти відхиленням у розвитку.

За останні 25 років у світі народжується на третину більше недоношених дітей, аніж раніше, повідомляють медики. Причин називають кілька: пізні вагітності, надлишкова вага жінок, а також штучне запліднення. В останньому випадку часто народжуються двійнята, які найчастіше є недоношеними.

Лікарі також кажуть, що боротися за життя передчасно народжених дітей із розвитком медицини стало значно простіше. Ще півстоліття тому про виживання Емілії ніхто й не думав би. Проте не всі фахівці переконані, що кожне таке немовля потрібно рятувати.

Річ у тому, що недоношені діти часто народжуються з недорозвиненими внутрішніми органами і слабкою імунною системою. У них зазвичай немає жирового шару, який формується в останні тижні вагітності. Завдяки цьому діти мають пухкий і здоровий вигляд. Шкіра ж у недоношених зморшкувата і звисає, як у старих людей.

Щодня протягом перших тижнів після народження дитина балансує між життям і смертю. Виживає виключно завдяки роботі апаратури. Лише половина малят після такого лікування виростають здоровими. Решта мають серйозні ушкодження мозку, стають сліпими й глухими.

— Природній інстинкт підказує нам рятувати всіх дітей, навіть якщо шанси на виживання низькі, — пояснює професор Марґо Брейзер. — Але навіщо змушувати дитину переживати біль і стрес інтенсивної терапії, якщо смерті все одно не уникнути?!

Зараз ви читаєте новину «300-грамова Емілія вижила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути