вівторок, 14 серпня 2012 00:00

20 сіл знищив землетрус в Ірані

Автор: фото: reuters
  Зруйнований будинок на північному заході Ірану. Там 11 серпня стався потужний землетрус, загинули щонайменше 300 людей
Зруйнований будинок на північному заході Ірану. Там 11 серпня стався потужний землетрус, загинули щонайменше 300 людей

Сьогодні в Ірані другий день жалоби за жертвами землетрусу, який стався у суботу на північному заході країни у гірській провінції Східний Азербайджан. Загинули щонайменше 300 осіб, близько трьох тисяч поранені. На дорогах провінції у вихідні утворилися кілометрові затори — люди намагалися дістатися до лікарень.

— Мій двоюрідний брат живе у селі. Сусіди розповіли, що його на смерть привалило стіною. Не знаю, що з його дружиною та двома дочками 4 та 7 років. Їх оголосили зниклими безвісти, — розповідає житель міста Тебріз 41-річний Ахмед.

12 серпня по обіді рятувальники припинили пошукові роботи.

У ніч проти неділі десятки сімей, чиї будинки зруйнував землетрус, спали у парках просто неба на тонких підстилках. Жінки плакали, діти трусилися від холоду.

— Боїмося нових поштовхів. Я бачив, що не всі встигли вибігти з будинку, коли той обвалився. Нам потрібна допомога — теплий одяг, намети, ковдри і хліб, — говорить фотограф Тахір Садаті.

— Сьогодні з другом зібрали п'ять покривал, крупи, макарони, з десяток старих светрів і штанів. Повеземо постраждалим. Пропонували кільком товаришам приєднатися, але вони відмовилися, не мають часу, — розказує "ГПУ" тегеранець 25-річний Мохаммед Кіавчі.

Перші підземні поштовхи силою 6,4 бала почалися в суботу близько 17.00 за 60 км від Тебріза. Епіцентр був на 10-кілометровій глибині. Через 11 хв. труси повторилися біля міста Варазкан. Знищені дощенту 20 сіл, понад сотню зазнали великих руйнувань.

— Ми з дружиною поралися по господарству. Раптом земля задрижала. Трусило так сильно, що ми вхопилися за стовбур дерева. Не встигли й оком змигнути, як наш трикімнатний дім перетворився на купу уламків, — розповідає 32-річний Мухамед, що живе в селі за 30 км від міста Ахар.

Іран розташований у зоні підвищеної сейсмічної активності. Щодня у країні стається принаймні один землетрус, але його потужність мізерна.

2003-го поштовхи магнітудою 6,6 бала зруйнували історичне місто Бам. Тоді загинули 26 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «20 сіл знищив землетрус в Ірані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути