Ексклюзиви
середа, 16 серпня 2023 10:27

Засновник "Мівіни" за добу збагатився на $39 млрд

Засновник "Мівіни" за добу збагатився на $39 млрд
Статки Фам Нят Вионгу за добу виросли до $44,3 млрд. Фото: eastnews.ua

В'єтнамський мільярдер Фам Нят Вионг, відомий в Україні як засновник "Мівіни", за день став багатшим на $39 млрд. Завдяки цьому його статки виросли до $44,3 млрд і він перемістився у рейтингу Bloomberg Billionaires Index з п'ятої сотні у третій десяток.

Акції його автомобільної компанії VinFast одразу після дебюту на біржі підскочили на 255%, пише Bloomberg.

"В'єтнамська компанія обігнала за розміром ринкової капіталізації таких гігантів, як GM чи Mercedes-Benz Group. VinFast Auto Ltd. – електромобільний стартап, який за рік продає менше автомобілів, ніж General Motors за тиждень. Водночас це не завадило компанії зробити фурор на біржі Nasdaq", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шостий мільярдер відмовився від російського громадянства

Такий стрибок може бути короткочасним. VinFast вийшов на біржу через SPAC-компанію Black Spade Acquisition, створену спеціально з цією метою. Такий механізм простіший, ніж традиційне IPO (первинне публічне розміщення), але за злиттям SPAC із компанією, що виходить на біржу, часто йде обвал вартості акцій.

З червня 2020 року акції принаймні п'ятьох виробників електромобілів ненадовго підскочили після лістингу через SPAC. Але потім вони обвалилися на 70% і більше. Одна з них, Lordstown Motors, у червні оголосила про банкрутство.

Фам Нят Вионг прямо чи опосередковано володіє 99% акцій VinFast. Це означає, що на ринку буде дуже мало акцій, а тому вони значно коливатимуться у вартості.

У липні VinFast почала будувати автомобільний завод у Північній Кароліні в США. Власник компанії розраховує вивести її на беззбитковість до кінця 2024 року.

"Мівіна" – торгова марка локшини швидкого приготування. Дешева і швидка у приготуванні. Суху локшину заливають окропом і лишають на кілька хвилин. Фам Нят Вионг, який у 1992 році створив в Україні локшину "Мівіна", став найбагатшою людиною В'єтнаму. Йому належить конгломерат Vingroup, до складу якого входить автомобільна компанія VinFast.

У 2010 році його компанію "Техноком", яка виробляла локшину, викупила група Nestlé.

Зараз ви читаєте новину «Засновник "Мівіни" за добу збагатився на $39 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути