середа, 03 серпня 2022 18:56

Азербайджан провів військову операцію (оновлено)

Азербайджан провів військову операцію (оновлено)
Нагірний Карабах – регіон на Південному Кавказі. Фото: "Радіо Свобода"

Так зване міністерство оборони невизнаної Нагірно-Карабахської республіки в середу заявило про порушення Азербайджаном режиму припинення вогню.

Зокрема, повідомили про загибель одного свого військового і сімох поранених, пише "Європейська правда".

Загострення почалося 1 серпня.

За даними невизнаної республіки, азербайджанські підрозділи спробували перетнути лінію зіткнення з північної і північно-західної прикордонної зони.

Вчора ввечері міністерство оборони РФ заявило про "порушення режиму припинення вогню азербайджанськими підрозділами у зоні відповідальності російських миротворців".

Сьогодні, за даними "міністерства оборони" невизнаної Нагірно-Карабахської республіки, близько 14:00 за Києвом азербайджанські підрозділи "застосували ударні безпілотники, внаслідок чого смертельно поранено одного військовослужбовця".

Пізніше повідомили про поранення ще вісьмох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна відкликає свій контингент із Косова

Міністерство оборони Азербайджану повідомило про загибель під час обстрілу солдата азербайджанської армії.

За даними відомства, стрілянина велася з території, де тимчасово розташований контингент Росії – у напрямку Лачинського району.

Азербайджанська сторона не коментувала заяв невизнаної республіки.

Вірменські ЗМІ без посилань на підтверджені джерела говорять про загибель трьох і поранення 15 військових у Нагірному Карабаху. Також повідомляють, що в районі Лачинського коридору тривають запеклі бої.

Операція "Відплата"

Міноборони Азербайджану повідомило, що провели операцію "Відплата". Військові взяли під контроль низку висот уздовж карабахського хребта Малого Кавказу, пише "РБК-Україна".

При цьому азербайджанська армія знищила кілька позицій і завдала удару з повітря по військовій частині в населеному пункті Верхній Оратаг. Знищили живу силу, кілька гаубиць Д-30 і боєприпаси.

Азербайджан стверджує, що операцію проведено у відповідь на загибель військовослужбовця внаслідок обстрілу з вірменської сторони.

Азербайджанські військові повідомили, що контртерористична операція розпочалася у відповідь на "провокації вірменських незаконних збройних формувань поблизу Азербайджану, де тимчасово дислоковані російські миротворці".

Повідомили, що вірменські формування 3 серпня здійснили терористично-диверсійну операцію проти підрозділів азербайджанської армії.

"Внаслідок провокації загинув військовослужбовець Анар Кязимов. Члени вірменських незаконних збройних формувань, крім того, спробували захопити висоту Гирхгиз у гірському масиві, що охоплює територію Кельбаджарського та Лачинського районів, та встановити там нові бойові позиції", – заявили.

Азербайджан закликав вірмен демілітаризувати Нагірний Карабах і вивести звідти свої військові формування.

Росія не виконала обіцянку, згідно з якою вірменські військові мали залишити Нагірний Карабах, заявляв у липні президент Азербайджану Ільхам Алієв.

За підсумками війни в Нагірному Карабаху восени 2020 року Азербайджан здобув контроль приблизно над половиною регіону. А в частині, що залишилася, були розміщені російські "миротворці". Вірменія мала вивести звідти свої війська.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан провів військову операцію (оновлено)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути