субота, 05 грудня 2020 11:28

У Лукашенка лишилося кілька місяців - білоруська журналістка

У Лукашенка лишилося кілька місяців - білоруська журналістка
Головна редакторка білоруського незалежного видання "Хартія'97" Наталія Радіна розповіла, що ставлення білорусів до українців змінилося, підтримка України – дуже сильна. Фото: facebook.com

Наступного року Лукашенка при владі не буде. Його режим повністю нестійкий.

Так вважає головна редакторка білоруського незалежного онлайн-медіа "Хартія'97" Наталія Радіна. Розповіла про це в інтерв'ю "Укрінформу".

"Потрібно продовжувати масові протести, - каже Радіна. - Слід розуміти, що утримання всієї цієї зграї омоновців, карателів – це дорого, а коштів на це у країні зараз немає. За моєю інформацією, грошей у Лукашенка залишилося буквально на кілька місяців. Тому я вірю, що він може втекти. Але не хотілося б, щоб Лукашенко уникнув покарання, оскільки, на моє переконання, має постати перед судом – як незалежним у Білорусі, так і міжнародним у Гаазі".

Журналістка відкидає ймовірність добровільної передачі влади Олександром Лукашенком.

"Він уже зробив стільки злочинів, що просто передати владу, залишитися у країні та піти, умовно кажучи, на пенсію, оселившись у одній зі своїх 18-ти резиденцій - для нього цей варіант уже нереальний. Адже навіть якщо він отримує якісь гарантії від наступного президента Білорусі, то ці гарантії йому ніколи не дасть білоруський народ, який йому не пробачить злочинів, вбивств і тортур. За час його правління у Білорусі було репресовано сотні тисяч людей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС планує розширити санкції проти режиму Лукашенка

За словами Радіної, щоб прискорити падіння режиму Лукашенка, "окрім спротиву зсередини, особливо важливі потужні зовнішні впливи - жорсткі економічні санкції, які потрібно негайно вводити проти диктатури". Нині стратегія Лукашенка зі збереження своєї влади - "він просто хоче усіх закатати в асфальт",

"Але нічого не виходить. Ці жорсткі, фактично каральні акції проти мирного населення нічого, крім озлоблення і ненависті, у людей не викликають. У жодні зміни в Білорусі за Лукашенка я не вірю, як і не вірить, на моє переконання, більшість білорусів. А всі його запевнення щодо конституційної реформи - це пуста балаканина. Лукашенко просто бреше. Вірити йому не можна абсолютно ні в чому".

Головна редакторка білоруського опозиційного видання переконана, що жодні чесні вибори є неможливими, поки Лукашенко при владі. Спочатку має відбутися його відставка, звільнення політичних в'язнів і вже потім проведення нових виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від арешту Лукашенка до введення російських військ: Тихановська представила 6 сценаріїв для Білорусі

Наталія Радіна вважає, що сьогодні важливо підтримати білоруський народ, який повстав проти режиму. Це не дозволить реалізувати варіант із приходом до влади в Білорусі відверто проросійських політиків.

"Інакше можуть бути справді якісь мутні схеми, коли Лукашенко домовиться з Путіним, проведе якусь конституційну реформу, призначить ставленика Кремля, створять фейкову опозицію і заведуть її у парламент - і буде у нас таке собі продовження режиму Лукашенка, але з іншим прізвищем"

Зазначає, що також важливо домагатися звільнення політичних в'язнів.

"У тюрмах перебувають реальні лідери опозиції, зокрема проєвропейські політики, які все життя відстоювали національні інтереси Білорусі. Якщо ми звільнимо цих людей і доб'ємося відставки Лукашенка, то вони зможуть створити коаліційний уряд, який і призначить проведення нових парламентських та президентських виборів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тихановська планує створити базу злочинів режиму Лукашенка

На думку журналістки, у Білорусі зростають антиросійські настрої - через підтримку Путіним режиму Лукашенка. Кремль вже називають співучасником тих злочинів, які здійснює білоруська диктатура.

"До цих подій білоруси досить лояльно ставилися до Росії, хоча й розуміли, що Білорусь має бути незалежною та суверенною країною. Таке ставлення, зокрема, забезпечувалося і російською пропагандою, яка широко присутня у країні. Але зараз навіть вона вже не спрацьовує – люди все бачать і обурюються з приводу тієї підтримки, яку Кремль надає Лукашенку".

Головна редакторка "Хартії'97" говорить, що більшість білорусів підтримують українців.

"Можливо, у перші роки був страх перед "майданом", були і "кримнашисти" – як результат роботи білоруської та російської пропаганди, які працювали в унісон. Але поступово люди стали прозрівати. Це пов'язано, зокрема, з тим, що білоруси стали частіше їздити в Україну. Львів та Київ стали новими основними туристичними маршрутами, поруч із традиційними Вільнюсом та Варшавою. Вони почали звертати увагу на те, що ось ви – воююча країна, але рівень життя в Україні вищий, ніж у Білорусі. А щодо рівня свободи – то це взагалі не можна порівняти.

Я знаю багатьох людей, які приїжджали і потім говорили: "Боже, як там добре, ціни нижчі, все чудово. А у нас Лукашенко постійно розповідає про якусь стабільність, але чому тоді ми такі бідні, не кажучи вже про те, що нещасні?"

Ставлення білорусів до українців сильно змінилося і насправді підтримка України – дуже сильна", - додає Наталія Радіна.

Із 9 серпня в Білорусі тривають протести проти оголошеної перемоги Олександра Лукашенка на президентських виборах. Учасники вимагають його відставки й нового голосування. Близько 30 тис. людей постраждали чи були затримані за цей час.

Зараз ви читаєте новину «У Лукашенка лишилося кілька місяців - білоруська журналістка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути