пʼятниця, 04 грудня 2020 09:02

Від арешту Лукашенка до введення російських військ: Тихановська представила 6 сценаріїв для Білорусі

Від арешту Лукашенка до введення російських військ: Тихановська представила 6 сценаріїв для Білорусі
У штабі лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської оприлюднили 6 сценаріїв розвитку подій у Білорусі. Фото: tsikhanouskaya.org

У штабі лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської оприлюднили 6 сценаріїв розвитку подій у Білорусі після сфальсифікованих виборів і масових протестів.

Нинішня ситуація політичної кризи не влаштовує ані тих, хто утримує владу, ані протестуючих. Про це йдеться на сайті Світлани Тихановської.

1. Нові вибори в результаті переговорів. Цей варіант передбачає переговори між Олександром Лукашенком і представниками опозиції. Головна тема – проведення нових президентських виборів у Білорусі. Влада має гарантувати прозорість виборчого процесу, а опозиція – надати гарантії для влади в обмін на звільнення політв'язнів.

2. Нові вибори в результаті того, що посада президента стає вакантною. За цим варіантом Олександр Лукашенко або виїде з Білорусі, або подасть у відставку, після чого, імовірно, знову ж таки покине державу. В іншому разі Лукашенка можуть арештувати. А Світлана Тихановська стане виконуючою обов'язки президента й підготує нові вибори.

3. Посилення режиму, масові репресії, можливе запровадження надзвичайного або воєнного стану. Влада закриє кордони й обмежить пересування громадян. Опозиція певна: за такого сценарію Олександр Лукашенко залишиться при владі, але через обмеженість ресурсів не на довго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тихановська планує створити базу злочинів режиму Лукашенка

4. Спроби з боку Лукашенка затягнути час з обіцянкою конституційної реформи в надії, що протести вщухнуть. Розглядають можливість нових президентських виборів 2021 року, щоб заспокоїти протести, але опозиція сумнівається, що диктатор піде на такий крок.

5. Введення в Білорусь російських військових і поліцейських формувань. Це фактично означатиме приєднання держави до складу Росії. Штаб Тихановської усвідомлює, що Росії вистачить ресурсів, аби утримувати диктатуру в Білорусі. Але розраховують, що санкції заходу призведуть до дестабілізації ситуації в самій Росії.

6. Номенклатурний або військовий переворот. Відсторонення Лукашенка від влади. За цим сценарієм не виключається можливість, що військові чи представники режиму Лукашенка й самі можуть постати проти диктатора. У будь-якому з двох варіантів перевороту Олександра Лукашенка відсторонять від влади.

"Аналіз перерахованих вище сценаріїв показує, що тільки 2 з них стійкі і можуть мати стабільні наслідки. Це сценарії 1 і 2. Результатом реалізації цих сценаріїв є вирішення базового протиріччя. Народ відмовив Лукашенко в довірі і вимагає його відходу, але Лукашенко відмовляється йти", - підсумували в Тихановської.

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська готова очолити країну на час перехідного періоду влади. За її словами, вона готова взяти на себе таку відповідальність і об'єднати демократичні сили, щоб "Білорусь підійшла до нових виборів з найменшим шоком".

Зараз ви читаєте новину «Від арешту Лукашенка до введення російських військ: Тихановська представила 6 сценаріїв для Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути