четвер, 29 березня 2018 19:28

Стало відомо, за що судитимуть Саркозі

Стало відомо, за що судитимуть Саркозі
Саркозі судитимуть за старою справою у корупції та зловживанні владою. Фото: Reuters

Колишнього президента Франції Ніколя Саркозі судитимуть за корупцію та зловживання своїм становищем. Саркозі скористався становищем, щоб укривати інформацію про порушення під час виборчої кампанії 2007 року.

Згідно з французьким законодавством, підозрюваному можна висунути звинувачення в скоєнні злочину лише під час судового засідання. Обвинувачувальний акт слідчі передали до суду 29 березня, повідомляє New York Times.

Провадження відкрили після того, як слідчі використовували записи телефонних розмов для доведення, що покійний лідер Лівії Муаммар Каддафі фінансував кампанію Саркозі. Каддафі також продовжував стежити за своїм ставлеником через мережу інформаторів.

Адвокати Саркозі раніше стверджували, що слідчі перевищили свої повноваження і тиснули на колишнього президента під час бесід з ними в період з вересня 2013 року по березень 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Каддафі готовий дати свідчення проти Саркозі

Разом з Саркозі один з його адвокатів Тьєррі Герцог і прокурор також постануть перед судом за тими ж звинуваченнями, повідомляє близьке до слідства джерело. Саркозі обговорив із прокурором можливість закриття справи проти казначея його партії та інших підозрюваних. Натомість запропонував хабарі. Також скористався розумовою слабкістю найбагатшої жінки Франції Ліліан Бетанкур, аби отримати від неї фінансування готівкою. Ці звинувачення також базуються на телефонних розмовах.

Зловживання владою карається у Франції штрафом у €500 тис.

Крім того, Саркозі звинувачують у перевитраті коштів на свою провальну виборчу кампанію 2012 року.

20 березня паризькі правоохоронці затримали колишнього президента Франції 63-річного Ніколя Саркозі (був при владі з 2007 до 2012 року). Висунули обвинувачення в корупції та незаконному фінансуванні передвиборної кампанії за рахунок лівійського диктатора Муаммара Каддафі. Саркозі має півроку, аби оскаржити рішення. Потім справу передадуть до суду.

Кримінальне провадження відкрили 2013-го. Досі не було обвинувачених. Саркозі погодився відповісти на запитання поліції. 20 березня прийшов у поліцейський відділок. Там його затримали. Допитували два дні з перервою на відпочинок. 21 березня відпустили з-під варти.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, за що судитимуть Саркозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути