Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 11:09

США, Велика Британія й Австралія підписали пакт протидії Китаю

США, Велика Британія й Австралія підписали пакт протидії Китаю
Солдати ВМС КНР патрулюють острів Вуді в спірному Південно-Китайському морі / Reuters

Австралія, США і Велика Британія оголосили про новий тристоронній альянс з безпеки, включаючи спільні зусилля з надання допомоги австралійським військовим в придбанні атомних підводних човнів.

Лідери трьох країн представили альянс, який отримав назву AUKUS, у середу, 15 вересня. Вони підкреслили, що підводні човни будуть ядерними, але без самих ядерних боєголовок. Про це пише Al Jazeera.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія підбирається до України з півночі: що про нас пише світова преса

Президент США Джо Байден, до якого приєдналися прем'єр Австралії Скотт Моррісон і його британський колега Борис Джонсон, заявив, що всі три країни роблять історичний крок для поглиблення співпраці.

"Ми визнаємо необхідність забезпечення миру і стабільності в Індо-Тихоокеанському регіоні. Ми повинні враховувати середовище в регіоні й те, як він може розвиватися. Тому що майбутнє кожної з наших країн і світу залежить від вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону", - сказав Байден.

Три лідери не згадали Китай прямо у виступах. Незабаром після оголошення підписання документа представник китайського посольства у Вашингтоні заявив, що три країни повинні позбутися менталітету Холодної війни та ідеологічних забобонів. Він засудив те, що назвав "блоками виключення", націленими на інтереси інших країн.

"Пакт створить безпечніший регіон і принесе користь усім. Австралія не прагне придбати ядерну зброю або створити ядерний потенціал. Продовжимо виконувати зобов'язання щодо нерозповсюдження ядерної зброї", - заявив прем'єр Австралії Моррісон.

Австралія має намір побудувати вісім атомних підводних човнів у рамках угоди.

"Неможливо інтерпретувати це інакше, як реакцію на підйом Китаю та американську протидію викликам. Досі США ділилися ядерними технологіями тільки з Британією. Тому те, що Австралія тепер приєднується до цього клубу, вказує, що США готові на нові кроки, щоб відповісти на виклик Китаю", - каже директор програми міжнародної безпеки Сіднейського інституту Сем Роггевен.

Співробітники СБУ провели антитерористичні навчання біля кордону з Білоруссю. За легендою, диверсанти мали намір "підірвати" Рівненську АЕС.

Зараз ви читаєте новину «США, Велика Британія й Австралія підписали пакт протидії Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути