понеділок, 19 липня 2021 12:51

Спецслужби роками шпигували за сотнями політиків і журналістів - розслідування ЗМІ

Спецслужби роками шпигували за сотнями політиків і журналістів - розслідування ЗМІ
Влада авторитарних країн могла стежити за сотнями високопосадовців. Фото: Reuters

Авторитарна влада деяких держав і спецслужби роками могли стежити за сотнями журналістів, політиками та активістами завдяки шпигунській програмі. Її розробила ізраїльська компанія NSO Group.

Про це 18 липня повідомили в журналістському розслідуванні "Проєкт Pegasus", пише DW.

16 журналістських редакцій отримали список із 50 тис. телефонних номерів потенційних цілей для стеження з різних країн світу.

Понад 1 тис. власників номерів ідентифікували. Поміж них виявилися політики, адвокати, журналісти й правозахисники із Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російських дипломатів звинуватили у шпигунстві

Експертам надали 44 випадкові ідентифіковані телефони з операційними системами Android і IOS. На 37 з них виявили слід шпигунського програмного забезпечення.

NSO Group заявила, що клієнти фірми використовують технологію для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілією і викраданням дітей.

Pegasus може миттєво встановитися на телефоні жертви. Для цього необхідно лише натиснути на надіслане злочинцем посилання. Після цього до нього потрапляють усі файли, фото, відео, листування з телефону жертви. Про програму відомо з 2016 року.

В РФ мешканця Кубані засудили до восьми років колонії суворого режиму. Його підозрюють у шпигунстві на Україну. Чоловіка нібито завербували восени 2018 року. Восени 2019-го він нібито зібрав інформацію і передав її українській розвідці.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби роками шпигували за сотнями політиків і журналістів - розслідування ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути