неділя, 28 лютого 2021 08:20

Відбулася перша військова операція НАТО

Відбулася перша військова операція НАТО
Американський літак F-15 на авіабазі в Італії під час виконання резолюції ООН про гарантування безпілотної зони над Боснією і Герцеговиною, 1 червня 1993-го / Wikipedia

28 лютого 1994-го о 7-й ранку літаки НАТО збили над територією Боснії 4 сербські військові літаки, які порушили заборону на польоти у повітряній зоні безпеки, введену Радою Безпеки ООН 9 жовтня 1992-го. Це була перша військова операція НАТО за 45-річну історію Організації.

США, 10 країн Європи і Канада заснували НАТО в 1949-му заради протидії потенційній агресії СРСР. У 1952-му до Альянсу приєднались Греція і Туреччина. У 1955-му - ФРН. У 1982-му – Іспанія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17 років тому почалась війна в Югославії

Із закінченням Холодної війни члени НАТО вирішили використовувати збройні сили задля підтримки миру в країнах, що не входять в Альянс. У 1994-му погодились забезпечити виконання резолюції ООН про повітряну зону безпеки над Боснією і Герцеговиною, прийняту задля зупинення громадянської війни в колишніх югославських республіках.

28 лютого 1994-го 6 сербських літаків були виявлені в безпілотній зоні. Пілоти американських винищувачів F-16 наказали сербським пілотам йти на посадку. 2 літаки повернулись на аеродроми, а 4 відмовились і були збиті. 1 сербський пілот встиг катапультуватись, 3-є інших загинули.

25 грудня 1995-го в Боснії і Герцеговині розмістили 60-тисячний контингент сил НАТО, щоб забезпечити виконання Дейтонських мирних угод, підписаних у Парижі лідерами колишніх югославських республік. Війська НАТО змінили там миротворчі сили ООН, які з 1992 року не змогли гарантувати мирне вирішення міжетнічних конфліктів в колишній Югославії.

Зараз ви читаєте новину «Відбулася перша військова операція НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути