понеділок, 25 липня 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Сміх – зброя, від якої Путін не може відстрілюватися" - Клара Феррейра Маркес

"Сміх – зброя, від якої Путін не може відстрілюватися" - Клара Феррейра Маркес
Оглядач Клара Феррейра Маркес вважає, що сміх - зброя безсилля / Flickr

Думки у виданні The Washington Post оглядача Bloomberg Opinion Клари Феррейри Маркес

Диктатори рідко бувають кумедними. Навіть ті, хто культивує образи з оголеними грудьми, в обіймах ведмедя, і мають схильність до дуже довгих столів. За більш ніж 20 років спостереження за главою РФ Володимиром Путіним не можу пригадати, щоб він спонтанно сміявся або жартував - точно не пам'ятні жарти. Можливо, тому що немає нічого смішного в репресіях, насильстві чи війні проти мирного сусіда.

І все таки не випадково маргінал у короткому топі, з овальною головою і нецензурним ротом, нешаноблива Масяня, стала подразником для Кремля. У першому березневому онлайн-епізоді мультфільму після вторгнення вона їде до Москви, щоб спонукати Путіна накласти на себе руки. В іншому вона намагається пояснити своїм дітям вторгнення та пострадянську історію, і, зрештою, отримує арешт, забризкані кров'ю, розчленовані іграшки. В останньому, який переглянули понад 4 млн разів, Китай вторгається в Росію, щоб "очистити країну від фашизму", відвойовує територію, заявляючи, що російської культури не існує, а мова "просто перекручена українська". Це паралель, яку ніхто не проґавив.

У найкращих традиціях похмурих радянських анекдотів гумор шибениці - це механізм виживання, який дозволяє мільйонам росіян справлятися з когнітивним дисонансом повсякденного життя

У той час, коли реальність перестає мати сенс, шепіт жартів, сатири та глузування заповнюють прогалини. У найкращих традиціях похмурих радянських анекдотів гумор шибениці – це механізм виживання, який дозволяє мільйонам росіян справлятися з когнітивним дисонансом повсякденного життя. Але гумор також здатний наголосити на трагічній абсурдності путінського режиму та його загарбницької війни в Україні, що значно ускладнює його ігнорування навіть у країні, де пропаганда пригнічує. Він здатний забезпечити тихий опір і, можливо, зберегти непокору. Не дивно, що після березневого епізоду з Масянею втрутилися регулятори та вимагали його заборонити.

Сміх та карикатура – ефективна політична зброя. Подумайте про коміків, які досягли популярності в політиці. Український президент Володимир Зеленський зіграв знамениту телевізійну комедію у ролі вчителя історії, який несподівано перемагає на президентських виборах, перш ніж зробити це у реальному житті. Ісландський стендап-комік Джон Гнарр балотувався на посаду мера Рейк'явіка після фінансової кризи, частково іронічно, і переміг. Італійський комік Беппе Грілло очолив популістський рух, а у Британії, де жартівливі вечірки вже давно стали звичним явищем, прем'єр Борис Джонсон зробив кар'єру на іміджі блазня. Якщо щось смішне, як сказав Гнарр після перемоги, це не означає, що це несерйозно.

Навіть Москва пробувала пожартувати у своїх офіційних мемах, але з перемінним успіхом.

Чи може комедія змінити свідомість при самодержавстві? Це менш ясно, особливо коли він виробляється за межами країни і здебільшого проповідує новонаверненим.

Існує багата радянська традиція сміятися над системою, з якої беруть початок і Росія, і Україна

Безумовно, існує багата радянська традиція сміятися над системою, з якої беруть початок і Росія, і Україна. Тоді як існували офіційно санкціоновані глузування – з такими журналами, як "Крокодил", які були націлені на капіталізм і схвалювали сміх над ворогами. Також було безліч кухонних жартів у темні часи. Іноді вони коштували дорого, якщо їх не ті вуха чули. Ще більше їх стало в хаосі перебудови Михайла Горбачова.

Але ці жарти рідко кидали виклик політичній конструкції, а натомість допомагали їй встояти. Вони діяли як нагнітальний клапан, подібно до давньоримських сатурналій або середньовічних карнавалів, а не як паливо для бунту. У цьому дух багатьох старичних радянських анекдотів, перероблених для сьогоднішнього дня, хоч важче висміювати порожню систему, яка ні в що не вірить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія спрямовує дезінформацію туди, де вже сильні антизахідні настрої" – Девід Патрікакос

Якби це сталося, серйознішим викликом стали б сатира та карикатура, які використовуються для того, щоб підкреслити абсурдність нинішнього лиха, і змусити глядачів чи читачів протистояти жорстокості режиму. Тут на допомогу приходить ілюстратор Масяні Олег Куваєв.

Куваєв, який живе в Ізраїлі, пояснює, що епізод про вторгнення Китаю в Росію був викликаний розчаруванням і його нездатністю зрозуміти, як люди його сприймають. Справа була не в тому, щоб критикувати Пекін, а в тому, щоб виявити невідповідність і трагедію, хоча, зрештою, він вирішив не вбивати свою мультяшну сім'ю. "Що відрізняє людей від тварин, то це емпатія, співчуття та розуміння… Але іноді емпатія притуплюється", - каже Масяня в епілозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потенційні наступники Путіна: як усунути главу Кремля

Там виразно відчувається загроза. Жарти зміцнюють безсилих. Задовго до того, як Масяня стала викликом, Кремль змусив замовкнути незалежний канал, який, серед іншого, транслював "Ляльки" із жорстоким зображенням Путіна у вигляді злого гнома.

Масяню, без сумніву, дивитимуться переважно ліберали і ті, хто вже виступає проти війни. Важко уявити режим, скинутий комедією. Навіть Чарлі Чаплін не міг би цього зробити. Але завжди є слабкість у тих, хто занадто непохитний, щоб сміятися.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Сміх – зброя, від якої Путін не може відстрілюватися" - Клара Феррейра Маркес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути