Ексклюзиви
вівторок, 31 жовтня 2017 06:06

Смерть 14-річної російської моделі в Китаї спричинила міжнародний резонанс

Смерть 14-річної російської моделі в Китаї спричинила міжнародний резонанс
Причини смерті 14-річної Влади досі не встановлені. Фото:  Siberian Times

Після того як в Китаї померла 14-річна російська модель Влада Дзюба, світ заговорив про "рабські" умови, в котрих примушують працювати дівчат у "Піднебесній".

У контракті, за котрим працювала Влада, нема чітко встановленої кількості годин, котрі повинна відпрацювати модель, повідомляє Foxnews.

Саме важкі умови праці вважаються причиною таємничої смерті підлітка. Тривають суперечки про те, що конкретно спричинило смерть Влади, між російською та китайською стороною.

Росія нарешті зацікавилася, на яких умовах наймають моделей в китайську фешн-індустрію, котра якраз переживає бум.

Siberian Times, не посилаючись на джерело, повідомляє, що Влади померла, пропрацювавши 13 годин на добу. Це порушує трудовий кондекс РФ, де стверджується, що моделі не можуть працювати більше 4 годин на добу.

Мати Влади Оксана розповіла російським ЗМІ, що донька телефонувала їй і говорила: "Мамо, я так стомилася. Я так мало сплю". Це був тільки початок хвороби.

Неповні медичні записи із лікарні надало модельні агентство, котре найняло Владу, ESEE Model. В документах описується широкий спектр захворювань дівчинки, котрі могли стати причиною смерті, в тому числі сепсис.

Чжен Ї, засновник агенції ESEE Model, категорично заперечив, що дівчина померла через "рабські" умови контракту.

Працедавець запевнив, що контракті немає інформації про необхідність відпрацювати певну кількість годин.

Влада працювала стільки ж, скільки інші моделі — 2 — 8 годин на добу і лише 2 днів протягом 60 днів у Китаї вона працювала 10 годин. У Влади було 16 івентів — загалом вона відпрацювала 20 днів, стверджує працедавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покажуть фото скандального японського фотографа Аракі Нобуйосі

"Зрештою, робота моделлю — це не ручна праця. Вони позують, їх фотографують, а потім — перерва, - говорить Чжен Ї. - До неповнолітніх моделей ми ставимося з більшою турботою. Якщо вони відчувають стрес, ми з ними спілкуємося".

ESEE Model опублікували заяву, в якій стверджують, що Влада захворіла 24 жовтня. Сталося це після фотосету в місті Їву за 300 км від Шанхаю, де постійно мешкає. Повернувшись до готелю, дівчина почала блювати та говорила, що в неї паморочиться в голові. Наступного дня її відсторонили від роботи та відправили до Шанхаю. Там її на ніч поклали в медпункт.

26 жовтня стан Влади погіршився і її доправили в реанімацію. Дівчина померла 27 жовтня зранку.

Мішель Чіен, директор зі зв'язків з громадськістю в ESEE, зазначив, що в Китаї робота моделлю вважається заняттям в сфері культури і "винятковою галуззю". Немає прямого законодавчого регулювання цієї діяльністі. Тому наймати на роботу неповнолітніх - це норма.

Чжен зазначив, що у його компанії близько 50 іноземних моделей, лише двоє з них не мають 16 років. Чієн зазначив, що половина з них - з Росії, більшість працює по контракту на 3 місяці.

Згідно з контрактом, Дзюба мала працювати три години на добу і отримати медичну страховку. Не отримала її і боялася звернутися до лікаря. Проводять розслідування як китайські, так і російські правоохоронці.. Дзюбу найняло для роботи в Китаї модельне агентство з міста Перм, Росія.

Зараз ви читаєте новину «Смерть 14-річної російської моделі в Китаї спричинила міжнародний резонанс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути