Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Шлях стане жорсткішим" – що пише світова преса
7

США тиснуть на Київ, щоб були військові перемоги до літа, бо обсяги військової допомоги не завжди будуть такими великими. Республіканці в Конгресі не такі оптимістичні щодо тривалої підтримки України. Але поки що Вашингтон і союзники по НАТО кажуть, що не послаблять підтримку. Адміністрація США хоче привести цілі України у відповідність до того, що Захід може дати. І цього тижня Київ знову проситиме західних партнерів надіслати швидше і більше снарядів, західні танки, винищувачі та ракети далекого радіусу. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"США попередили Україну, що на неї чекає вирішальний момент у війні", The Washington Post, США

Незважаючи на обіцянки підтримувати Україну "скільки потрібно", у США кажуть, що недавні пакети допомоги від Конгресу та союзників Америки – найкращий шанс для Києва рішуче змінити хід війни. Багато республіканців у Палаті представників пообіцяли відмовитися від підтримки, і довгострокова допомога Європи щодо фінансування війни теж залишається незрозумілою.

Автор: WP
  Президенти Байден і Зеленський у Білому домі у грудні
Президенти Байден і Зеленський у Білому домі у грудні

Декілька чиновників США відзначили сильну двопартійну підтримку, яка супроводжувала кожен пакет по Україні, додавши, що Конгрес дав Білому дому більше, ніж той просив, але вони визнали, що це було під керівництвом демократів у Палаті представників та Сенаті.

"Продовжимо говорити їм, що не можемо допомагати завжди. Допомога "скільки потрібно" стосується масштабів конфлікту, але не сум допомоги", - сказав один із високих чиновників адміністрації Джо Байдена, маючи на увазі Київ.

Критичний момент війни настане навесні, коли Росія почне наступ, а Україна – контрнаступ, намагаючись повернути втрачені території.

Війна останніми місяцями на Донбасі затягнулася, і жодна зі сторін не здобула гору. Чиновники Байдена вважають, що критичний момент настане навесні, коли Росія розпочне наступ, а Україна – контрнаступ, намагаючись повернути втрачені території.

Адміністрація Байдена також працює з Конгресом, щоб затвердити ще $10 млрд прямої бюджетної допомоги Києву, і оголосить про ще один великий пакет військової допомоги наступного тижня, та запровадить нові санкції проти Кремля.

Про критичний характер наступних кількох місяців прямо повідомили Києву високі чиновники з команди Байдена, які відвідали Україну минулого місяця. Директор ЦРУ Вільям Бернс прибув до країни, і поінформував президента Володимира Зеленського про свої очікування щодо військових планів Росії найближчими місяцями та наголосив на невідкладності моменту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головний удар з боку РФ буде найближчими тижнями" - Олег Жданов

Водночас Байден та його помічники прагнуть уникнути будь-яких ознак послаблення рішучості західних союзників напередодні 24 лютого, сподіваючись дати зрозуміти Володимиру Путіну, що підтримка України не слабшає.

Але деякі аналітики попереджають, що ні Росія, ні Україна навряд чи отримають вирішальну військову перевагу в найближчому майбутньому.

"Схоже, ми граємо у довгу війну. Це суперечить тому, на що сподіваються багато людей. Але ми намагаємося допомогти Україні перемогти у військовому плані", - сказала Андреа Кендалл-Тейлор, директорка програми трансатлантичної безпеки у Центрі нової американської безпеки

США кажуть, що підтримуватимуть Україну якомога довше. Але шлях стане жорсткішим, як тільки Київ вичерпає поточний пакет Конгресу, що може статися вже цього літа

Байден та його головні помічники кажуть, що сповнені рішучості підтримувати Україну якомога довше і повністю. Але попереджають, що політичний шлях стане жорсткішим, як тільки Україна вичерпає поточний пакет Конгресу, що може статися вже цього літа.

Деякі західні лідери побоюються відправляти в Україну деякі види важкого озброєння, боячись прямої конфронтації з Росією. Особливо після того, як Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю.

США витратили більшу частину грудня та січня, щоб переконати союзників дати Україні танки. Помічники Байдена закликали Нідерланди допомогти Штатам надати Києву критично важливі системи ПРО Patriot. Також Штати працювали над тим, щоб доставити Зеленського в Вашингтон, де Байден оголосив, що схвалює постачання Patriot.

Автор: East News
  Українські військові у Бахмуті
Українські військові у Бахмуті

За словами чиновника, батареї була потрібна пускова установка. В ідеалі та, що вже в Європі. У січні Байден запросив прем'єра Нідерландів Марка Рютте до Білого дому, і голландці знайшли рішення. Під час візиту Рютте 17 січня він сказав, що Нідерланди дадуть Україні дві пускові установки Patriot та ракети до них.

Наприкінці січня кабінет Байдена запропонував США оголосити про постачання танків M1 Abrams, щоб заспокоїти Німеччину, навіть якщо американські танки не прибудуть у найближчі місяці. Тепер Штати готуються до відправки 31 танка у середньостроковій перспективі, а Європа швидко збирає два танкові батальйони Leopard у найближчій перспективі, що еквівалентно як мінімум 70 машинам - крок, який може значно змінити баланс сил на полі бою.

Автор: East News
  Українські військові у Бахмуті
Українські військові у Бахмуті

Адміністрація Байдена хоче навести мети України у відповідність до того, що Захід може витримати, коли війна наближається до однорічної позначки.

Протягом кількох місяців Україна витрачала значні ресурси та війська для захисту Бахмута. Військові аналітики та планувальники США вважають, що неможливо одночасно захищати Бахмут і починати весняний контрнаступ, щоб відбити територію, що США вважають важливішим.

Зеленський, однак, надає Бахмуту символічного значення, заявили два високі чиновники адміністрації. Він вважає, що втрата міста стане ударом по моральному духу українців. Зеленський заявив, що сили його країни "боротимуться, поки можуть", щоб утримати місто, яке на межі захоплення Росією.

У США стурбовані, якщо Україна продовжуватиме боротися скрізь, куди Росія посилає війська, це працюватиме на користь Москви

У США заявили, що поважають те, що Зеленський знає, як краще згуртувати свою країну, але висловили стурбованість, що якщо Україна продовжуватиме боротися скрізь, куди Росія посилає війська, це працюватиме на користь Москви. Натомість вони закликали Україну приділити першочергову увагу термінам та проведенню весняного контрнаступу, особливо у зв'язку з тим, що США та Європа вчать українців поводитися з більш складною зброє, яка прямує на поле бою.

Крім Бахмута, Зеленський не раз об'єднував свою країну для військової кампанії щодо повернення всієї окупованої РФ України, включаючи Крим. Минулого місяця помічник Зеленського Андрій Єрмак підтвердив, що перемога над Росією означає відновлення міжнародно визнаних кордонів України, "включаючи Донбас та Крим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путіну і Лукашенку можуть дати довічне або кілька десятків років за ґратами" - Юрій Білоус

В американській розвідці, однак, дійшли висновку, що відвоювати добре укріплений півострів зараз не під силу українській армії. Ця оцінка була повторена у кількох комітетах у Вашингтоні.

Ця невідповідність між цілями та можливостями викликала у Європі побоювання, що війна в Україні продовжуватиметься нескінченно, перевантажуючи Захід, який бореться з іншими проблемами, включаючи високу інфляцію та нестабільні ціни на енергоносії.

Автор: East News
  Українські військові у Бахмуті
Українські військові у Бахмуті

На цьому фоні в команді Байдена кажуть, що дотримуються найкращої стратегії - дати Україні можливість відвоювати якнайбільше території протягом найближчих місяців, перш ніж сісти з Путіним за стіл переговорів.

Ці зусилля виграють від притоку систем Patriot, нових установок HIMARS та безлічі бронетехніки. Оптимісти бачать для України спосіб запобігти подальшому вторгненню Росії на сході, повернути території на півдні та змусити Росію домовитися про припинення війни до кінця року.

Скептики бояться, що час не на боці України, оскільки РФ кидає на поле бою сотні тисяч нових військових напередодні весняного наступу.

Росія зараз має в Україні понад 300 тис. військових, порівняно зі 150 тис. на початку вторгнення, і планує додати ще сотні тисяч

За оцінками західної та української розвідки, Росія зараз має в Україні понад 300 тис. військових, порівняно зі 150 тис. спочатку, і планує додати ще сотні тисяч.

"Незрозуміло, чим усе скінчиться. Чи буде затяжна війна, чи побачимо якусь версію замороженого конфлікту? Наразі є достатня підтримка, і українці готові боротися, тож є логіка у тому, щоб Україна отримала якнайбільше. Як довго зможемо продовжувати це – відкрите запитання" – сказав Сет Джонс, директор програми міжнародної безпеки у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

"Захід щосили намагається виконати список побажань щодо оборони Зеленського", Politico, США

Партнери України поспішають відправити Києву більше зброї на тлі російського наступу, але виконання українських запитів стає дедалі складнішим. Київ все ще чекає на обіцяні сучасні танки. Бойові літаки, хоч і багато обговорюють, загрузли в муках нерішучості урядів.

До того ж, Київ витрачає тисячі снарядів на день, а західне виробництво не встигає за ними.

Коли члени очолюваної США контактної групи з оборони України збираються у вівторок у Брюсселі для координації допомоги Україні у сфері озброєння, вони стикаються з тиском, який вимагає прискорити доставку українським силам ще більш передових можливостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні потрібні 24 літаки F-16 для перелому у війні" – Петро Черник

"Ми отримали добрі сигнали. Це стосується як ракет великої дальності і танків, так і наступного рівня - бойової авіації. Але нам ще треба над цим попрацювати", - заявив Зеленський після візитів до Лондона, Парижа та Брюсселя.

Хоча більшість партнерів України планують відреагувати на поїздку Зеленського і розширити підтримку, західним урядам доведеться подолати політичні та практичні перешкоди.

"Зрозуміло, ми беремо участь у перегонах логістики. Ключові засоби, такі як боєприпаси, паливо та запчастини, мають бути доставлені до України, перш ніж Росія зможе перехопити ініціативу на полі бою", - заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Автор: Getty Images
  Бойові дії біля Вугледара
Бойові дії біля Вугледара

Існуючі та майбутні поставки зброї в Україну обговорюватимуться, коли група оборони, що складається з приблизно 50 країн і широко відома як формат Рамштайн, зустрінеться у штаб-квартирі НАТО. Відразу після цього союзники також проведуть зустріч міністрів оборони Альянсу, щоб почути останні оцінки українських колег та обговорити майбутні оборонні завдання НАТО.

Українці використовуватимуть зустріч у Рамштайні, щоб поділитись своїми останніми потребами – від ППО до наземної логістики. Також це місце, де прихильники Києва зможуть заявити про виконання раніше взятих зобов'язань та наявні можливості на найближче майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російська Федерація поставила нову ціль" – Олександр Мусієнко

Одне з найнагальніших питань, як підтримувати вогонь із уже відправленої в Україну зброї.

"Звичайно, важливо обговорювати нові системи, але терміново необхідно забезпечити, щоб усі системи, які вже є, працювали належним чином", - сказав Столтенберг.

Під час зустрічей з головами ЄС у четвер Зеленський та його команда надали кожному лідеру індивідуальний список зброї та спорядження, що запитуються, на основі відомих запасів і можливостей країн. Але була ще одна тема.

Перший пункт серед потреб України - боєприпаси. Якщо у вас є зброя, але немає боєприпасів до неї, із неї немає користі – прем'єрка Естонії

"Першим пунктом у списку скрізь були боєприпаси. Якщо у вас є зброя, але немає боєприпасів, із неї немає користі", - сказала прем'єрка Естонії Кая Каллас.

Україна гостро потребує величезної кількості боєприпасів, щоб продовжувати бойові дії, але запаси західних країн виснажуються.

"Це дуже серйозне занепокоєння. Ніхто з нас, включаючи США, зараз не виробляє достатньої кількості боєприпасів", - сказав Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі.

Автор: Getty Images
  Прем'єр Естонії Кая Каллас
Прем'єр Естонії Кая Каллас

Боєприпаси також будуть у центрі уваги на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у середу, яка обговорить збільшення виробництва зброї, снарядів та техніки, а також майбутні цілі видатків на оборону для членів Альянсу.

Збільшення потреб запасів і виробництва, підкреслив у понеділок Столтенберг, "вимагає збільшення витрат на оборону з боку союзників по НАТО". Хоча глава НАТО заявив, що досягнуто певного прогресу в роботі з промисловістю над планами збільшення запасів, деякі нинішні та колишні чиновники висловили розчарування щодо темпів роботи.

Прем'єрка Естонії висунула ідею спільних закупівель ЄС, щоб стимулювати виробництво та прискорити постачання зброї та боєприпасів в Україну

Минулого тижня Каллас висунула ідею спільних закупівель ЄС, щоб стимулювати виробництво та прискорити постачання зброї та боєприпасів в Україну, хоча неясно, чи отримає цей план достатню підтримку всередині блоку, і як швидко він може вплинути.

Ходжес вважає, що компаніям потрібен чіткіший сигнал про попит з боку урядів.

"Нам потрібно, щоби промисловість робила більше. Але це не благодійні організації, а комерційні підприємства, тому у вас має бути замовлення з грошима, перш ніж вони почнуть його робити", - сказав він.

Винищувачі є пріоритетним завданням для української влади, хоча західні уряди, схоже, ще не готові брати на себе конкретні зобов'язання. Багато країн висловили готовність дати Україні літаки, вказуючи, що це питання більше не є червоною лінією.

Далі за всіх пішла Велика Британія, оголосивши, що навчатиме українських пілотів. Але коли справа доходить до фактичного надання літаків, міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес попередив, що "це не простий випадок постачання літаків".

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що відправка F-16 буде "дуже серйозним рішенням", яке "нелегко ухвалити", стверджуючи, що його країні самій не вистачає літаків.

Словаччина наближається до відправлення МіГ-29 до України.

На зустрічі у вівторок не очікується жодних заяв про літаки, хоча це питання обговорюватиметься.

Хоча західні уряди вже уклали угоду про постачання Україні танків, питання щодо фактичних постачань також порушать на зустрічі у вівторок. Берлін підкреслив, що країнам, пора виправдати свою риторику і надіслати їх.

"Ми прагнемо, щоб багато хто, хто активно виступав у минулому, почали діяти", - заявив минулого тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Мета Німеччини полягає в тому, щоб Україна отримала танки до кінця березня. Навчання вже розпочалося. Крім танків, українці цього тижня піднімуть ще один запит – ракети великої дальності.

Ходжес, який виступає за те, щоб Захід дав Україні зброю, необхідну для повернення Криму, сказав, що, на його думку, ключем до успіху є високоточна зброя великої дальності.

"Ось як ви перемагаєте масу точністю. Така зброя має бути у верхній частині списку", - сказав він.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що на саміті ЄС у Брюсселі Париж та Лондон не обіцяли Україні швидкого вступу, винищувачів чи артилерії, але лідери цих країн стають дедалі більше на бік України. Головними союзниками Києва залишаються США та Велика Британія. Німецький канцлер Шольц критикує партнерів у Європі за те, що надто повільно та мало поставляють танки Leopard. Це б'є по канцлеру.

Зараз ви читаєте новину «"Шлях стане жорсткішим" – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути