середа, 23 лютого 2022 18:20

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Путін говорив Туску, що Львів – польське місто і треба поділити Україну" – Радослав Сікорський

Радослав Сікорський (міністр оборони Польщі 2005-2007 років, міністр закордонних справ 2007-2014 років, голова Сейму 2014-2015 років. – Gazeta.ua) розповів польському виданню ONET, як Володимир Путін пропонував полякам забрати Львів та поділити Україну. Що глава російського МЗС Сергій Лавров декілька разів безуспішно намагався піти з посади. І як американська розвідка переграла Путіна у нинішній його агресії проти України.

Автор: Getty Images
  Радослав Сікорський каже, що стратегією США було говорити про плани Путіна наперед, щоб у такий спосіб їх знешкоджувати
Радослав Сікорський каже, що стратегією США було говорити про плани Путіна наперед, щоб у такий спосіб їх знешкоджувати

Що відбувається зараз у Європі?

Спостерігаємо повернення до часів, що передували ООН і ОБСЄ. Тобто відмови від принципів, вироблених після обох світових воєн та повернення до права кулака. Сильніші узурпують право на панування і захоплення територій слабших. Це шокує, і з цим не можна жодним чином погоджуватися.

Що було критичним моментом для Путіна, що він вирішив визнати незалежність сепаратистських республік та ввести туди свої війська?

Тут немає нічого дивного. Хотів би нагадати маніфест Путіна про Україну, який опублікував у липні 2021 року. Він змусив усіх російських солдатів його прочитати. Це було прев'ю того, що має статися. Як у 1930-ті виявилося, що ті політики, які читали "Майн кампф" Адольфа Гітлера, мали краще уявлення про тодішнього канцлера Німеччини, ніж ті, хто цього не робив, але зустрічався з ним.

Есе Путіна – збірка його неоімперських та радянських міфів, а повернення до агресії – логічний наслідок цієї ідеології

Повідомляється, що Путін писав есе сам. Це збірка всіх його неоімперських і радянських міфів про Росію та її сусідів. Повернення до агресії – логічний наслідок цієї ідеології.

Автор: Agencja Wyborcza.pl
  Володимир Путін та Дональд Туск на пристані у Сопоті 9 січня 2009 року
Володимир Путін та Дональд Туск на пристані у Сопоті 9 січня 2009 року

2014 року ви розповіли американському журналу Politico, що Путін хотів залучити Польщу до розділу України. Така пропозиція була зроблена під час його зустрічі з польським прем'єром Дональдом Туском. "Путін сказав, що Україна – штучна держава, а Львів – польське місто, і про нього слід подбати разом", – цитували ви тоді Путіна. Пізніше ви відмовилися від цих слів.

Я просто помилився щодо місця, де Путін сказав ці слова про Львів. Він зробив це в Сопоті під час двосторонніх переговорів, а не в Москві. Але так, він таке казав. Він міркував про Україну як про "штучне утворення" на саміті НАТО у Бухаресті 2008 року. Принаймні, зміст цього виступу ми передали українцям, щоб знали, до чого готуватися.

Отже, Путін запропонував Туску взяти участь у розділенні України?

Путін казав Туску, що Львів – польське місто і потрібно поділити Україну

Якщо він казав, що Львів - польське місто, як би ви ще це могли інтерпретувати?

Прем'єр Чехії Петро Фіала заявив, що Європа за крок від війни.

Вона продовжується вже вісім років на сході України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путінські найманці гатять із важкого озброєння. Маємо трагічні новини

Україна є частиною Європи. Усі ми відчуємо наслідки?

Усе залежить від Путіна. Ми не знаємо. Вистава в Москві, тобто допит вищих державних чиновників, і марення в посланні Путіна доводять, що він непередбачуваний.

Автор: East News
  Радослав Сікорський та Сергій Лавров на балконі Палацу на воді варшавського парку Лазенки 25 жовтня 2010 року
Радослав Сікорський та Сергій Лавров на балконі Палацу на воді варшавського парку Лазенки 25 жовтня 2010 року

Так само як голова російської дипломатії Сергій Лавров, котрий поставив під сумнів право України на суверенітет?

Знаючи його, гадаю, він каже це зі страху. Наскільки чув, він уже тричі намагався піти з поста, але в таких системах не можна так просто піти. Тепер він каже дурниці зі страху.

Територіальні претензії висунули сепаратисти з "фальшивих" республік, чию "фейкову" незалежність визнала Росія. Україна їх, звісно, відкинула. Відкрите питання, чи піде Путін за ними, і чи вторгнеться через це в Україну.

Він це зробить?

Раціональний розрахунок каже, що не став би робити. Однак боюся, що Путін уже не мислить розумно і логіка його дій інша, ніж була б у мене, чи вас. Справа дійшла до визнання "республік" і введення російських військ, які й так там давно були. І що виграв Путін, що компенсує його втрату "Північного потоку-2"? Визнання Росії країною-ізгоєм та нові санкції? Це замаскований провал його пропаганди, пов'язаний з тим, що ні Захід, ні Україна не здалися перед його загрозою вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві назвали 85 українців, яких підозрюють у "геноциді на Донбасі"

Тепер можна очікувати від Росії масових провокацій на Донбасі?

Це вже відбувається і дуже неграмотно. Маю на увазі, наприклад, відео нібито в'їзду українського солдата в касці на Донбас чи в Росію, де броньовик явно російський. Навряд можна сказати, що воно переконливе. Є ще приклади. На записі Радбезу Росії годинник показував більш ранній час, тому відомо, що це був не прямий ефір, як нам казали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики знову вдарили по дитсадку та будинках цивільних: є поранена

Путін програє конфронтацію з Заходом, насамперед з США?

Завдяки розвідці США кожен крок Путіна був попереджений. Ми заздалегідь знали, що станеться

Поки що програє. Він визнав дві псевдореспубліки. Досі контролює те, що контролював. Завдяки стратегії США, яка базується на розвідці, кожен його крок був попереджений. Ми заздалегідь знали, що станеться. Це провал. Тепер він вирішує, чи кинути кубики, щоб ризикнути і розширити війну?

Дат вторгнення було кілька. Вони не спрацювали. Можливо, Джо Байден робив це навмисно. Як міліціонер зазвичай відстає від злодія на два кроки, так Захід завжди реагував на дії Росії. Тепер Вашингтон робив запобіжні кроки, заганяючи Москву в кут. Саме Кремль постійно виправдовувався, називаючи повідомлення США про дати вторгнення фейками.

Назва дат було датами готовності до вторгнення. Передбачити час вторгнення з точністю до тижня – справа непроста. Це розвідувальний успіх з огляду на те, що накази та наміри є в голові однієї людини. Тож це були запобіжні дії, щоб Путіну було важче грати. Усі його провокації виявилися невдалими, бо ми були готові. Більше того, постачання зенітних і протитанкових засобів Україні було можливим тому, що ми бачили, як російські сили тиждень за тижнем збиралися біля кордонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найпотужніша артилерія ЗСУ готується дати відсіч ворогу: показали фото

Як Україна може відреагувати? Чи можете собі уявити, наприклад, українські диверсійно-партизанські операції в Москві чи інших великих містах Росії в рамках операцій відплати?

Можу собі уявити, але не впевнений, що це буде ефективно. Україна має зберегти образ жертви теракту. Однак якщо вибухне велика війна, то правила гри зміняться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського запитали, чи розглядає Україна візовий режим з РФ

Поки що президент Володимир Зеленський прямо говорить про можливий розрив дипломатичних відносин із Росією.

Посольство Росії у Києві дозволяє підтримувати зв'язок росіян зі своєю агентурою

Навіть під час воєн переговори ведуть найчастіше через треті, нейтральні країни. Думаю, річ у практичній стороні. Підтримка дипломатичних відносин означає наявність у Росії посольства, що дозволяє підтримувати зв'язок з російською агентурою в Україні та доповідати про ситуацію в столиці країни. Це має практичні наслідки. Розрив відносин означає відхід старших офіцерів ГРУ, розрив агентурних мереж.

Залишаться лише ті, хто невідомий українській стороні.

Вони теж, у свою чергу, в основному укомплектовані агентами під прикриттям, які користуються дипломатичною недоторканністю, і їх би тоді теж вигнали.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Путін говорив Туску, що Львів – польське місто і треба поділити Україну" – Радослав Сікорський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути