пʼятниця, 11 жовтня 2024 18:05

Загибель Вікторії Рощиної і п'ять запитів Зеленського до союзників: про що пишуть світові ЗМІ

Президент Володимир Зеленський під час турне по європейських столицях оприлюднив п'ять нагальних запитів України, пишуть цього тижня світові ЗМІ. Медіа оцінили можливості їх задоволення.

Також у західних медіа аналізували бойові дії в Україні у вересні та зійшлися у висновку, що цей місяць став найкривавішим для російських загарбників. І вже нині втрати росіян досягають 615 тис. убитими і пораненими.

Ще одна тема у ЗМІ цього тижня – загибель у полоні української журналістки Вікторії Рощиної.

Gazeta.ua проаналізувала тексти, які вийшли у західних виданнях.

"П'ять запитів Зеленського під час європейського турне", Politico, США

Президент Зеленський не дозволяє урагану в США завадити йому представити план перемоги лідерам у Лондоні, Парижі, Римі та Берліні. Із четверга, він у 36-годинному турне столицями Європи. Переконує глав відповідних країн і нового генсека НАТО дати військову допомогу Києву.

Зеленський хоче заручитися підтримкою європейців перед виборами у США 5 листопада, які можуть погіршити відносини Києва з ключовим союзником.

В останню хвилину ураган Мілтон змусив президента Джо Байдена скасувати поїздку до Німеччини, де він мав головувати на саміті Рамштайн у суботу. Це дало б змогу Зеленському разом звернутися до ключових союзників. Тепер доводиться їздити до кожного з них окремо.

Зеленський розпочав із Лондона, де представив план прем'єру Кіру Стармеру та генсеку НАТО Марку Рютте. Президент знову просив дати дозвіл Києву використати надану Заходом зброю для ураження цілей у Росії.

"З юридичної точки зору це можливо - Україні дозволено використовувати свою зброю, щоб вражати цілі в Росії, якщо ті загрожують Україні. Але це завжди звернення до окремих союзників", – сказав Рютте.

Зеленський звернувся з тим же проханням до президента Еммануеля Макрона в Парижі в четвер, і завершив день у Римі з прем'єркою Джорджією Мелоні, яка є рішучою прихильницею Києва, але категорична в тому, що італійську зброю не можна використовувати всередині Росії.

Зобов'язання країн Альянсу на шляху України до членства в НАТО - велика частина гри Києва на завершення війни

Після сніданку з Папою Римським у п'ятницю Зеленський попрямує до Берліна, де зустрінеться з канцлером Олафом Шольцем - найбільшим військовим донором України після США, але також тим, хто відмовляється давати крилаті ракети великої дальності Taurus через страх спровокувати Росію.

Автор: eastnews.ua
  Володимир Зеленський під час європейського турне зустрівся з німецьким канцлером Олафом Шольцем
Володимир Зеленський під час європейського турне зустрівся з німецьким канцлером Олафом Шольцем

POLITICO переглянув п'ять найбільших запитів Зеленського під час туру та оцінив їх шанси за шкалою від 1 до 5, де 1 – без шансів, а 5 - дуже ймовірно.

1. Вступ в НАТО

Зобов'язання країн Альянсу на шляху України до членства в НАТО - велика частина гри Києва на завершення війни, бо це розглядається як єдиний спосіб завадити черговій російській атаці.

Голова офісу Зеленського Андрій Єрмак недавно заявив, що запрошення до вступу - частина плану перемоги, і закликав союзників ігнорувати погрози Росії щодо ескалації.

У той час як НАТО заявляє, що Україна одного дня приєднається до Альянсу, немає ніяких часових рамок. США і Німеччина очолюють групу скептиків, стурбованих прийняттям Києва.

Натомість Київ приступив до підписання 20 двосторонніх угод з союзниками, спрямованих на встановлення тісніших зв'язків у сфері безпеки. Але вони не дають нічого схожого до гарантій членства в НАТО.

Шанси на успіх – 1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переваги та ризики "ручного управління" ОПК

2. Закрийте небо України

Практичним кроком було б залучити західних сусідів, Польщу та Румунію, щоб використали їхні ППО для збиття російських дронів та ракет, що летять над західною Україною. Наразі це неможливо, бо союзники стурбовані можливістю прямого конфлікту з Росією.

Це викликає здивування в Києві. А дипломати вказують на те, що США з Ізраїлем використовують свої ППО, щоб збивати іранські ракети. Київ закликає до "такої ж рішучості" у захисті України "від російських дронів і ракет".

Шанси на успіх – 1.

Пов'язане питання - переконати європейські столиці надіслати більше систем ППО, які українська армія зможе розгорнути самостійно, отримати обіцянки щодо нових систем Patriot і SAMP/T. Попри багатообіцяючі заяви протягом літа, поставки припинилися, але обіцянки продовжуються.

Шанси на успіх – 4.

Зеленський наполягав на перегляді обмежень, які перешкоджають Україні вражати цілі західною зброєю всередині Росії

3. Дозвольте бити по Росії

Під час зустрічі зі Стармером і Рютте Зеленський наполягав на перегляді обмежень, які перешкоджають Україні вражати цілі західною зброєю всередині Росії. Попри підтримку Рютте, європейці побоюються, що дозвіл на глибокі удари може спровокувати ширшу війну чи навіть ядерну відповідь Росії.

Шанси на успіх – 1.

4. Дайте Taurus

США, Велика Британія, Франція та Італія відправили Україні невеликі партії ракет дальнього радіусу дії, але не хочуть, щоб ними били всередині Росії. ФРН рішуче проти відправок своїх потужних ракет Taurus. Попри тиск з боку партнерів по коаліції, Шольц відповідає послідовним і категоричним "ні".

Шанси на успіх – 1.

5. Зробіть Україну арсеналом демократії

Київ хоче залучити інвестиції у свою збройову промисловість, що підніме економіку країни та забезпечить її зброєю, яку вона зможе використати проти РФ, не стикаючись із протидією союзників. Такі оборонні компанії, як Rheinmetall, Nammo і Saab, вже домовилися про локальні програми виробництва артилерії і бронетехніки. Данія, Канада і Литва також розміщують прямі замовлення українським компаніям.

Шанси на успіх – 5.

"Смертоносний вересень для російських військ в Україні", The New York Times, США

Вересень став найкривавішим місяцем війни для російських військ в Україні, заявили офіційні особи США. Через дорогий наступ на Донбасі кількість загиблих і поранених росіян з початку війни перевищила 600 тис.

Офіційні особи США пояснюють високу кількість втрат жорстокою війною на виснаження - коли кожна сторона намагається виснажити іншу, завдаючи максимальних втрат, сподіваючись зламати спроможність і волю противника продовжувати війну. Російські війська за останні місяці досягли стабільних, але поступових успіхів на Донбасі. Цей стиль війни можна назвати м'ясорубкою - коли командири готові кидати на смерть багато тисяч піхотинців.

Автор: eastnews.ua
  Українські війська на Донбасі завдають росіянам суттєвих втрат
Українські війська на Донбасі завдають росіянам суттєвих втрат

За оцінками США, втрати росіян у війні наразі досягають 615 тис. - 115 тис. убитими і 500 тис. пораненими. Київ ревно приховує втрати навіть від американців, але в Америці підрахували, що Україна зазнала трохи більше половини від російських втрат - понад 57,5 тис. убитих і 250 тис. поранених.

Попри втрати, Росія набирає 25-30 тис. нових солдатів щомісяця

Чиновник не уточнив кількість російських втрат минулого місяця, окрім того, що назвав цей місяць найкривавішим для Москви. Американські та британські військові аналітики оцінюють втрати росіян у середньому понад 1200 осіб на добу – це перевищує попередній найвищий щоденний показник війни, який був у травні.

Попри втрати, Росія набирає 25-30 тис. нових солдатів щомісяця. Приблизно стільки ж покидають поле бою. Це дозволяє її армії продовжувати посилати хвилю за хвилею війська на українську оборону, сподіваючись здолати її і прорвати лінії окопів.

Путін намагався уникнути масової мобілізації, яка була б дуже непопулярною. Натомість РФ пропонує значні гроші добровольцям, щоб уникнути цього.

Тиск у вересні включав спроби просуватися вздовж фронту в Донецькій області

Втрати росіян зростали раніше теж. Особливо під час штурму Авдіївки цього року та Бахмута у 2023-му. Але штурм цих міст розтягнувся на багато місяців. Тиск у вересні включав спроби просуватися вздовж фронту в Донецькій області, та оборону від українського вторгнення в Курській області. Це включало інтенсивні періоди російських атак, коли невеликі піхотні групи захоплювали незначні території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урановий апокаліпсис наближається? Чим це загрожує Україні

Використання Росією піхоти у хвилях атак відображає одну з її переваг - чисельність населення. Приблизно 146 млн, а це - утричі більше людей, ніж українців. Це дає їй більший резерв новобранців. Але втрати змусили РФ відправляти новобранців швидко, що означає, що ті часто погано навчені.

"За кожні 2,5 кв м української землі росіяни платять життям солдата", Rzeczpospolita, Польща

"Російське командування значною мірою покладається на тактику гарматного м'яса", – заявила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталя Костенко під час Форуму ОБСЄ.

За її словами, тактика кидання в бій мас піхоти без урахування втрат приносить Росії певний прогрес у наступі, але за кожні 2,5 кв м захопленої землі росіяни платять життям солдата.

За її словами, тактика, яку використовують росіяни, показує, що Росія "може досягти прогресу на полі бою ціною, на яку не погодилася б жодна інша країна".

Російським військам вдалося взяти місто лише після сотень щоденних спроб прорвати українську оборону

Прикладом таких дій, за словами Костенко, стали бої за Вугледар, звідки недавно відійшли українці.

"Російським військам вдалося взяти місто лише після сотень щоденних спроб прорвати українську оборону. Навіть за значної чисельної переваги, за підтримки артилерії та авіації, росіянам знадобилося два роки, щоб взяти під контроль місто, яке вони повністю знищили", - сказала вона.

Костенко каже, що хоча Росія невтомно намагається підірвати бойовий дух українців, ЗСУ "продовжують захищати суверенітет і територію держави від російських загарбників та мирне населення від жахів, які створює російська окупація".

"Українська журналістка загинула у російському полоні", The Guardian, Велика Британія

Українська журналістка, захоплена Москвою під час репортажу з окупованого сходу України, померла у російському полоні. Вікторія Рощина, якій цього місяця мало б виповнитися 28 років, зникла в серпні 2023-го під час поїздки на підконтрольний Росії схід України.

У квітні 2024-го її батько отримав листа від міноборони РФ, в якому йшлося, що вона в російському полоні. Обставини полону невідомі.

Автор: з Facebook Вікторії Рощиної
  Вікторія Рощина загинула в російському полоні
Вікторія Рощина загинула в російському полоні

Російське видання "Медіазона" пише, що Вікторія померла під час етапування до Москви з в'язниці в Таганрозі.

Тисячі українців, які виступають проти російської окупації, були затримані на окупованих територіях з початку вторгнення. За даними правозахисників, багато з них зазнають тортур.

У травні Україна заявила, що понад 20 українських медійників утримуються в російському полоні. Тривають переговори щодо їх повернення.

Зараз ви читаєте новину «Загибель Вікторії Рощиної і п'ять запитів Зеленського до союзників: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути