Ексклюзиви
середа, 31 січня 2018 16:02

"Розуміння російських реалій опустилося нижче плінтуса" - російський експерт про "кремлівську доповідь"

"Розуміння російських реалій опустилося нижче плінтуса" - російський експерт про "кремлівську доповідь"
"Кремлівська доповідь" може стати передумовою для нових санкції проти прихильників Кремля у Росії. Експерти переконують - документ має надто багато суперечностей. Фото: pravda-team.ru

До "кремлівської доповідь" в США безпідставно включили одних осіб і не включили інших, котрі цілком заслуговують на санкції.

Рівень розуміння російських реалій в американському розвідувальному співтоваристві опустився нижче плінтуса, вважає російський політичний і громадський діяч Сергій Алексашенко. Про це написав у своєму блогу.

У списку відсутня голова Центробанку Ельвіра Набіулліна, але є Герман Греф, керівник "Сбербанка". Центробанк є його головним акціонером.

У списку немає Михайла Задорнова - глави банку ВТБ24. Він також керує банком "ФК Открытие" - належить Центробанку. За логікою, він повинен був потрапити в список разом з Грефом.

Під погляд Держдепу потрапив Сергій Іванов-молодший - керівник найбільшої в Російській Федерації компанії, що займається розвідкою, видобутком, обробкою і реалізацією алмазів АЛРОСА. Дмитро Патрушев-молодший (голова правління "Россельхозбанка") і Петро Фрадков-молодший (керівник Експортного агентства або "Помсвязьбанка") в список не потрапили.

Питання виникають і з приводу держслужбовців. У доповіді виявилися уповноважені з прав людини, бізнесу, дитини. Голова Центрвиборчкому Елла Памфілова уникла такої долі (серед іншого, відмовилася реєструвати кандидатом у президенти РФ опозиціонера Олексія Навального. Заявила, що не виконуватиме рішення Європейського суду з прав людини, тому що підкоряється російським судам, - Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін прокоментував "кремлівську доповідь"

Плутанина виникла з акціонерними підприємствами, що належать державі. Російська транспортна монополія, оператор магістральних нафтопроводів Росії "Транснефть" у списку є, а її підрозділ, корпорація "Транснефтепродукт" відсутня.

У список потрапили генеральний директор Державної корпорації з атомної енергії "Росатом" Олексій Лихачов, генеральний директор корпорації "Ростех" Сергій Чемезов і Сергій Горьков, голова "Внешекономбанку". Відсутні Анатолій Чубайс - керівник Роснано, генеральний директор Державної корпорації "Агентство по страхуванню внесків" Юрій Ісаєв та колишній генеральний директор Федерального фонду сприяння розвитку житлового будівництва Олександр Браверман.

У списку є одне дочірнє підприємство Газпрому (Газпромбанк), але немає інших ("Газпромнефть" і "Газпром-Медиа").

До списку не потрапили керівники головних російських ЗМІ-пропагандистів - Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія, Перший канал, "РИА Новости". Це державні корпорації, що працюють в медіа-бізнесі. Наприклад, Олег Добродєєв є генеральним директором ВГТРК.

Незрозумілими залишилися погляди на політичних емігрантів. У списку є голова ради директорів SPI Group - міжнародної групи компаній, що займається переважно виробництвом і продажем алкогольних напоїв Юрій Шефлер. Його вже більше 10 років переслідує російська влада, і він переховується за кордоном. Михайло Чорний у доповіді не фігурує. Він у минулому - алюмінієвий король Росії, живе за кордоном (має громадянство Ізраїлю), але влада до нього лояльна. Колишній президент і співвласник Банку Москви Андрій Бородін перебуває в міжнародному розшуку як особливо небезпечний злочинець. Його переслідує російська влада. У списку Бородіна немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Істерика довкола "кремлівської доповіді": у Москві погрожують США збройним протистоянням

Сергій Алексашенко займав посаду заступника міністра фінансів РФ і першого заступника голови правління Центрального банку Росії в 1995-1998 роках.

В кінці жовтня 2013 США на стажування в Джорджтаунському університеті в американському Вашингтоні. Працювати і отримувати від університету гроші він не буде. Вважає себе "біженцем". До того його вигнали з ради директорів "Об'єднаної зернової компанії" і не дали переобратися в раду директорів "Аерофлоту".

2 травня 2014 року в інтерв'ю "Эхо Москвы" заявив, що "Росія своїми діями в Криму, захопленням Криму зруйнувала той стан речей, що склався як мінімум в Європі".

"Кремлівська доповідь" була опублікована Мінфіном США 29 січня (30 січня за київським часом). До неї потрапили 114 впливових російських чиновників і керівників держкомпаній, 96 олігархів, а також керівництво адміністрації президента Росії, всі федеральні міністри, керівники МВС, Слідчого комітету, ФСБ і Росгвардіі. Сам факт присутності у списку не має на увазі застосування санкцій. Їх можуть накласти пізніше.

Документ має засекречений додаток.

Сім сторінок несекретної частини звіту Мінфіну з точністю відтворюють перелік з англомовних веб-сайтів Кремля й російського уряду, а також російського видання списку мільярдерів Форбс, написав Bloomberg.

Підготовлений експертами для "кремлівської доповіді" список перед представленням у Конгресі США змінив невідомий чиновник. Про це написав один зі співавторів та експерт Atlantic Council Андерс Ослунд. Туди мали увійти російські чиновники й олігархи, які збагатилися в незаконний спосіб через наближеність до російського режиму, зокрема, до президента РФ Володимира Путіна.

"В останні хвилини якийсь високопосадовець - ніхто не знає, хто - відхилив роботу експертів і натомість вписав прізвища вищих посадових осіб адміністрації та уряду Росії, а також 96 російських мільярдерів зі списку Forbes", - написав Ослунд.

Він попередив: якщо документ матиме якийсь ефект, він "закріпить російську еліту за Путіним".

"А його автори прагнули розділити російську еліту та запропонувати відомим росіянам можливість безпечно жити на Заході.

Зараз ви читаєте новину «"Розуміння російських реалій опустилося нижче плінтуса" - російський експерт про "кремлівську доповідь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути