четвер, 01 березня 2018 16:41

Польща позбавить звань генералів

Польща позбавить звань генералів
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що країна має вшановувати борців за незалежність, а не комуністичних генералів. Фото: azertag.az

1 березня Рада міністрів Польщі провела спеціальне засідання. На ньому прийняла законопроект, який позбавить генеральських звань осіб, винних у підтримці комуністичної владі.

Закон поширюється також на осіб, котрі у 1944-1990 роках були командирами військових підрозділів та органів безпеки і боролися проти польського національно-визвольного руху. Їх позбавлять офіцерських та підофіцерських звань, повідомляє "Польське радіо".

"Хочемо назвати своїми іменами: зло - злом, добро – добром, зраду – зрадою, героїзм – героїзмом", - прокоментував прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Додав, що поляки повинні пишається борцями за національну незалежність.

Офіцерські звання втратять представники найвищої влади комуністичної Польської Народної Республіки. Серед них - генерали Войцех Ярузельський та Чеслав Кіщак та інші особи, котрі були членами Військової ради національного порятунку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США висунули ультиматум Польщі через "антибандерівський" закон

1 березня є річницею виконання смертного вироку щодо останніх командирів Товариства "Свобода і незалежність". Були очільниками польського антикомуністичного підпілля. З 2011-го відзначається як Національний день пам'яті проклятих солдатів.

Україна не потребує порад Польщі щодо шанування своїх героїв. Про це сказав президент Петро Порошенко на прес-конференції "Виклики-2018".

"Ми не потребуємо, щоб нам хтось казав, яких українських героїв ми повинні шанувати, а яких - ні. Ми самі розберемося", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Польща позбавить звань генералів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути