Ексклюзиви
субота, 13 липня 2024 09:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Польща вивчає ідею збивати російські ракети над Україною - Сікорський

Польща вивчає ідею збивати російські ракети над Україною - Сікорський
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловився про ідею збивати російські ракети. Фото: x.com/sikorskiradek

У Варшаві розглядають пропозицію Києва збивати російські ракети, що прямують у бік території Польщі, ще в повітряному просторі України.

Ця пропозиція була включена до угоди про спільну оборону між двома країнами, підписаної під час візиту президента Володимира Зеленського до Варшави на початку цього тижня. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, повідомляє ВВС.

"На даному етапі це ідея. У нашій угоді сказано, що ми дослідимо цю ідею", - сказав Сікорський в Американському інституту підприємництва у Вашингтоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Записались уже кілька тисяч добровольців - у Польщі формують Український легіон

Він також нагадав про випадки, коли деякі російські ракети, випущені з району Санкт-Петербурга по українських цілях поблизу Львова, перетнули Білорусь і увійшли в повітряний простір Польщі приблизно на 40 секунд.

За його словами, такий короткий проміжок дав Варшаві мало часу для реакції. Однак пропозиція теоретично охоплює будь-яку ракету, яка прямує через захід України в напрямку Польщі.

"Наша дилема полягає в наступному. Якщо ми збиваємо їх лише тоді, коли вони входять у наш повітряний простір, уламки становлять загрозу нашим громадянам", - сказав Сікорський.

При цьому він зауважив, що українці не проти, щоб Польща збивала ці ракети над їх територією. На його думку, це можна вважати "самозахистом", але це лише ідея, яка вивчається.

Сікорський також згадав, що у грудні 2022 року російська ракета впала біля його будинку в Бидгощі приблизно за 500 м від білоруського кордону, не завдавши нікому шкоди. А місяцем раніше двоє громадян Польщі загинули через падіння уламків, коли Україна збила російську ракету біля польського кордону.

Польща залучить союзників по НАТО для обговорення можливого знищення російських ракет і дронів над територією України.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав про це на спільному брифінгу з президентом Володимиром Зеленським у Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «Польща вивчає ідею збивати російські ракети над Україною - Сікорський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути