четвер, 17 вересня 2020 16:35

Олімпійська чемпіонка вийшла заміж за колишнього в'язня

Олімпійська чемпіонка вийшла заміж за колишнього в'язня
Одруження Айронса і Мур / Kayla Johnson

Баскетболістка Мая Мур, 31 рік, одружилася з Джонатаном Айронсом, 40 років. Наречений - колишній в'язень, якому допомогла вийти на волю. Захисники довели, що чоловіка несправедливо засудили на 50 років за напад і пограбування.

Айронса звільнили в липні. Він провів за ґратами в тюрмі суворого режиму, у Виправному центрі Джефферсона, 23 роки. Мур познайомилася з ним 2007-го. Понад 10 років домагалася його звільнення. Про це пише ВВС.

Дворазова золота олімпійська чемпіонка і чотириразова чемпіонка WNBA Мур 2019-го тимчасово призупинила спортивну кар'єру, щоб домогтися звільнення Айронса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисяча засуджених взяли під контроль в'язницю

У середині січня 1997-го хтось зайшов до хати Стенлі Стотлера в передмісті Сент-Луїса, штат Міссурі. Коли Стотлер повернувся, грабіжник вистрелив йому в голову. Стенлі вижив, але під час слідства не міг згадати, який вигляд мав грабіжник. Як пише New York Times, офіцер поліції попросив його вгадати злочинця, показавши потерпілому 6 фото. Він вибрав портрет 18-річного Айронса і ще одного афроамериканця.

Пізніше Стотлер упізнав Айронса як нападника. Відбитків пальців чи ДНК, що вказували б на підлітка, не було. Як і свідків. Сам Джонатан заперечував провину. Це не завадило прокурору заявити, що Айронс точно винен. Адвокат, наданий державою, активно не заперечував. За даними ЗМІ, офіцер поліції, який допитував Айронса, вибив зізнання. Суду не надали відеозапису допиту. У грудні 1998-го 18-річного Айронса засудили на 50 років. Його вину визнали присяжні, які були виключно білими.

2007 рокуі 18-річна Мур поїхала в штат Міссурі до родичів. В одній з газет прочитала про справу Айронса. Навідала його в тюрмі. У наступні роки поверталася в рідне місто і відвідувала засудженого. Відправляла йому книги, розмовляла по телефону.

2019-го зробила паузу в баскетбольній кар'єрі, щоб зосередитися на справі. Завжди вважала, що Айронс каже правду, заявляючи про невинність. Мая найняла найкращих адвокатів. Мур підтримав 44-й президент США Барак Обама. Домоглася перегляду справи. У березні 2020-го вирок Айронсу скасували. У рішенні суддя послався на відбиток пальця, знайдений на дверях дому Стотлера, який не належав ні Стотлеру, ні Айронсу.

Зараз ви читаєте новину «Олімпійська чемпіонка вийшла заміж за колишнього в'язня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути