понеділок, 15 березня 2021 14:52

Немов у "Чорному дзеркалі" - квитки на метро продаватимуть за рейтингом

Немов у "Чорному дзеркалі" - квитки на метро продаватимуть за рейтингом
Пекінське метро / Getty Images

Пасажирам метро в Пекіні краще продаватимуть квитки людям з "хорошим" соціальним рейтингом, ніж громадянам із поганим рейтингом, немов у серіалі "Чорне дзеркало".

За заявами влади, схема дасть "швидкий допуск" тим, у кого високий бал, дозволяючи обходити перевірки безпеки і швидше сідати в поїзд. Влада столиці заявляє, що також розробляє "кодекс поведінки", якої люди мають дотримуватися. А з тих, хто демонструє "нецивілізовану поведінку", наприклад їсть у поїздах, зніматимуть бали. Про це пише The Sun.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літак із 239 людьми безслідно зник

Система використовуватиме технологію сканування облич в додатках швидкого доступу, щоб розпізнавати тих, хто має високий рейтинг.

Се Юнцзян з Пекінського університету стверджує, що система спрямована на "зміцнення суспільної довіри і поліпшення управління". Із 2018-го аналогічна система "соціального кредиту" діє в місті Гуанчжоу з населенням 15 млн осіб.

Пекінське метро запроваджує систему з 2019 року. Влада задоволена результатами, бо тепер вона буде розгорнута на всій мережі столичного метрополітену.

Китай оголосив про розробку національної схеми соціального кредитування 2014-го, щоб оцінити кожного громадянина на основі поведінки. Ідея в тому, щоб винагороджувати людей з гарною поведінкою такими бонусами, як доступ до якісніших послуг чи знижки в магазинах. Громадянам з низьким рейтингом важче отримати іпотеку, відправити дітей у хорошу школу, вони навіть можуть отримати заборону на використання поїздів і літаків.

Приклади "поганої" поведінки включають штрафи за парковку, несплату рахунків, занадто гучне прослуховування музики в громадських місцях і проблеми на роботі.

Ранг людини визначається у 4 площинах: адміністративні справи, комерційна діяльність, судова система і соціальна поведінка. Критики заявляють, що системі бракує прозорості, і кажуть, що компартія може використовувати її, щоб розправитися з політичними опонентами і активістами. Китай сподівався завершити випробування системи 2020-го, проте розгортання відклали через пандемію.

Соціальні рейтинги складаються у великих базах даних, які підтримує мережа органів влади, включаючи Національну комісію з розвитку і реформ, Народний банк Китаю і судову систему країни. Прем'єр Лі Кецян сказав 2018-го, що тим, хто втратить довіру, буде важко зробити крихітний крок у суспільстві.

Зараз ви читаєте новину «Немов у "Чорному дзеркалі" - квитки на метро продаватимуть за рейтингом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути