Ексклюзиви
середа, 20 грудня 2023 01:30

На скелях знайшли малюнки давньої цивілізації

На скелях знайшли малюнки давньої цивілізації
У США виявили древні петрогліфи. Фото: uj.edu.pl

Стародавні малюнки та різьблення знайшли археологи з Ягеллонського університету на плато Меса Верде, що на кордоні американських штатів Колорадо і Юта.

На скелях були висічені величезні спіралі діаметром до 1 м, повідомили на сайті Ягеллонського університету.

У цій місцевості жили представники культури пуебло. Вони створили одну з найрозвиненіших індіанських культур у Північній Америці до приходу Колумба.

"Вони оволоділи майстерністю будувати багатоповерхові кам'яні будинки, що нагадують середньовічні кам'яниці чи навіть пізніші житлові будинки. Індіанці пуебло також були відомі тим, що виготовляли складно прикрашені ювелірні вироби, створювали наскальні малюнки та кераміку, розмальовану в різних зображеннях чорною фарбою на білому тлі", - розповів керівник розкопок професор Радослав Палонка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вершині гори виявили таємничі знаки

Найдавніші з наскельних малюнків зображають шаманів та воїнів. Дослідники датують їх III ст. нашої ери. Більшість петрогліфів датують XII-XIII ст. Деякі з них являють собою геометричні фігури, що створюють складні візерунки та спіралі.

На висоті 800 м на скелях виявили невідомі раніше наскельні малюнки. Народ пуебло вирізав спіралі діаметром до 1 м. Їх могли використовувати для астрономічних спостережень і для позначення певних характерних днів року: літнього і зимового сонцестояння, весняного і осіннього рівнодення.

"Ці відкриття означають, що ми повинні реконструювати цю територію заново. Ми, звичайно, недооцінили кількість людей, які жили в цих каньйонах у XIII столітті, і складність їхніх релігійних практик, які частково мали виконуватися на цих відкритих панелях", - додав Палонка.

Археологи виявили майданчик для гри у м'яч, якому 3,4 тис. років на стародавній ділянці Етлатонго, що в Мексиці. Розкопки Джеффрі Бломстер та Віктор Салазар Чавес розпочали ще 2015-го. Спершу хотіли знайти палац чи храм, однак натрапили на пласку кам'яну підлогу завдовжи 46 м, що майже дорівнює половині сучасного футбольного поля.

Зараз ви читаєте новину «На скелях знайшли малюнки давньої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути