понеділок, 16 березня 2020 12:46

Грали м'ячем і стегнами - знайшли спортивний майданчик, якому більше 3 тис. років

Грали м'ячем і стегнами - знайшли спортивний майданчик, якому більше 3 тис. років
У Мезоамериці гравці контролювали м'яч за допомогою стегон Ілюстрація: sciencemag.org

Археологи виявили майданчик для гри у м'яч, якому 3,4 тис. років на стародавній ділянці Етлатонго що у Мексиці. Розкопки Джеффрі Бломстер та Віктор Салазар Чавес розпочали ще 2015-го.

Спершу хотіли знайти палац чи храм, однак натрапили на пласку кам'яну підлогу завдовжи 46 м, що майже дорівнює половині сучасного футбольного поля. До майданчику вели сходи з глини та каміння, а саму знахідку оточував курганний насип висотою в 1 м. Після декількох років розкопок та складання карти, дійшли висновку, що загадковий майданчик спорудили для популярної у Мезоамериці гри, повідомляє видання Science.

Попри те, що правила її невідомі, більш пізні версії гри нагадували поєднання футболу та баскетболу. Гравці використовували стегна: мали відбивали ними гумові м'ячі та забити їх у кільця, встановлені на стінах корту. Однак вчені підкреслюють, що на цьому ранньому етапі гра, можливо, більше нагадувала хіп-волейбол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мексиці виявили стародавні ритуальні стадіони для гри в м'яч

Майданчик побудували між 1443 - 1305 р. до н.е. Використовували близько 175 років. Час його побудови припадає на період, коли з'явилися перші політичні та духовні лідери регіону, а торгівля всередині Мезоамерики зростала. Гра допомагала покращити союзні відносини та торгівлю між громадами. Нерівність між людьми підкреслювалась кращими місцями на кургані, що служив трибуною звідки багаті спостерігали за грою команд.

Фігурки, знайдені на майданчику, вказують на значний вплив на поселення Етлатонго давньої культури ольмеків. Єдиний відомий історії подібний великий майданчик знаходиться у Пасо де ла Амада у мексиканському штаті Чіапас.

У Мексиці археологи досліджують загублену столицю одного з царств майя Сак Цзі - "Біла собака". Розкопки проводять з червня 2018-го на одній із місцевих ферм.

За цей час на ділянці, названій Лаканджа цельталь, їм удалося виявити руїни 13-метрової піраміди, палацу і церемоніального майданчика для гри у м'яч.

Зараз ви читаєте новину «Грали м'ячем і стегнами - знайшли спортивний майданчик, якому більше 3 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути