пʼятниця, 14 січня 2022 05:01

На Горбачова подали в суд через загибель литовців під час штурму телевежі 30 років тому

На Горбачова подали в суд через загибель литовців під час штурму телевежі 30 років тому
Проти колишнього президента СРСР у Литві подали цивільний позов за події 30-річної давнини. Фото: УНІАН.

Від імені близьких чотирьох загиблих у подіях 13 січня 1991 року у Литві подано цивільний позов про притягнення до відповідальності колишнього президента Радянського Союзу Михайла Горбачова.

Про це повідомляє литовське національне телерадіомовлення LRT.

Цивільний позов подано від імені шести осіб, близьких загиблих під час штурму Литовського центру радіо та телебачення і Вільнюської телевежі.

"Позивачі заявили, що зібрали для суду докази, які доводять, що тодішній президент СРСР М. Горбачов, будучи головнокомандувачем Збройних сил СРСР, 11-13 січня 1991 року контролював армію, проте не зробив кроків для припинення агресії", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія ліквідувала організацію, яка реабілітувала жертв політрепресій в СРСР

За словами одного з позивачів Робертаса Повілайтіса, позов до Вільнюського міського суду подано в ніч проти 13 січня. Саме цього дня тридцять років тому СРСР розпочав штурм.

"Кримінальний процес, у якому засуджено частину організаторів та виконавців убивств, дуже важливий, однак без оцінки відповідальності керівництва вищого рангу, торжество закону не буде повним", - говорить Повілайтіс.

У ніч проти 13 січня 1991 року під час штурму військовими Радянського Союзу Вільнюської телевежі загинуло 14 людей. Через злочини проти людяності та військові злочини у справі про події 13 січня 1991 року було засуджено 67 колишніх радянських солдатів та офіцерів.

У Литві радянські танки та військові 13 січня 1991-го почали стріляти в неозброєних людей і захопили телевежу у Вільнюсі. Загинули 14 литовців, сотні поранили.

За рік до цього Верховна Рада Литовської РСР прийняла акт "Про відновлення незалежної Литовської держави" і скасувала конституцію СРСР. Першою з республік оголосила про вихід з Союзу. З'їзд народних депутатів СРСР оголосив ці рішення незаконними. Радянський Союз використав економічний і політичний тиск. Коли це не вдалося, радянські військові вийшли на вулиці зі зброєю і технікою.

Зараз ви читаєте новину «На Горбачова подали в суд через загибель литовців під час штурму телевежі 30 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути