вівторок, 28 грудня 2021 14:06

Росія ліквідувала організацію, яка реабілітувала жертв політрепресій в СРСР

Росія ліквідувала організацію, яка реабілітувала жертв політрепресій в СРСР
Перед будівлею Верховного суду в Москві зібрався мітинг протесту. Фото: pixabay.com

Верховний суд Росії ухвалив рішення щодо ліквідації правозахисної організації "Міжнародний меморіал", яка займається реабілітацією жертв політичних репресій в СРСР.

2016 року міжнародне історико-просвітницьке, благодійне й правозахисне товариство "Меморіал", що спеціалізується на дослідженнях репресій у Радянському Союзі, визнали в РФ іноземним агентом, повідомляє "Медуза".

"Із клопотанням про ліквідацію до суду звернулася генеральна прокуратура. Відомство пояснило свої дії тим, що "Міжнародний меморіал" неодноразово порушував вимоги законодавства щодо "іноземних агентів". На підсумковому засіданні представник генпрокуратури заявив, що організація створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, відбілює та реабілітує нацистських злочинців", - ідеться в повідомленні.

Представники "Міжнародного меморіалу" претензії генпрокуратури відкинули, наголошуючи на тому, що законних підстав для ліквідації організації немає.

Голова правління "Міжнародного меморіалу" Ян Рачинський заявив, що організація оскаржуватиме рішення суду й у разі потреби звернеться до ЄСПЛ. Він також зазначив, що до розгляду апеляції жодних змін у роботі організації не відбудеться.

Після винесення рішення перед будівлею верховного суду в Москві зібрався мітинг протесту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боїться тортур: правозахисниця з РФ попросила притулку в Україні

"Меморіал" створили 1989 року. Одним із найактивніших засновників був радянський дисидент і академік Андрій Сахаров. Товариство проводить дослідження, займається просвітництвом і правозахисною діяльністю. За його ініціативи створено музейні колекції, документальні каталоги, електронні бібліотеки репресій радянського тоталітарного режиму. Також з ініціативи "Міжнародного Меморіалу" на Лубʼянській площі (навпроти будівлі ФСБ) у Москві встановили "Соловецький камінь" на згадку про жертв радянського терору.

На підтримку "Меморіалу" виступали десятки російських і міжнародних організацій, політиків, діячів науки й культури. Серед них - лауреати Нобелівської премії миру, головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов і перший президент СРСР Михайло Горбачов.

У Росії діє також правозахисний центр "Меморіал" . Питання щодо його ліквідації теж розглядають у суді.

Зараз ви читаєте новину «Росія ліквідувала організацію, яка реабілітувала жертв політрепресій в СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути