Ексклюзиви
понеділок, 05 серпня 2024 19:22

На Бангладеш після перевороту впливатимуть два чинники - експерт

На Бангладеш після перевороту впливатимуть два чинники - експерт
У Бангладеш приходять заворушення. Фото: Getty images

Прем'єр-міністерка Шейх Хасіна, котра втекла з Бангладеш на тлі загострення протистояння між владою та громадянами країни, навряд чи поверне свою посаду.

А на подальший розвиток ситуації впливатимуть два чинники. Про це Gazeta.ua розповів кандидат політичних наук Олексій Буряченко.

За його словами, переворот стався через соціальну несправедливість і тому виникають сумніви, чи зможуть військові взяти ситуацію під контроль. Адже проблема з квотами не вирішена. Відтак зростає роль зовнішніх гравців. Країна має виходи до моря і контролює морські шляхи, понад 140 млн осіб населення, багаті поклади корисних копалин, широкі торгові зв'язки в Індо-Тихоокеанському регіоні, активний трек взаємовідносин по ядерному компоненту, зазначив він.

"Є що ділити. Питання в іншому, хто проявить ініціативу? Включаться США чи ні - питання складне, з огляду на внутрішню політичну турбулентність у самих Сполучених Штатах Америки. Навряд чи Джо Байден зможе переконати Конгрес виділити ресурс на неочевидні напрямки. Росію ми також можемо відсунути вбік: вона б із задоволенням увійшла б у процес по Бангладеш, але недостатньо ресурсів та інші пріоритети. Утім, РФ зможе опосередковано впливати на процеси у Бангладеш через Китай чи Індію. Логічно припустити, що саме ці дві країни прямо зацікавлені у стабілізації ситуації, обидві вони мають відносини з РФ. Як розіграється комбінація? Я б робив ставку на Індію. Тому що мотивації набагато більше, є ресурси для стабілізації у Бангладеш своїх позицій", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Індії говоритиме з Путіним про звільнення індійців, завербованих до російської армії

Він звернув увагу ще на одну державу, котра зацікавлена у стабілізації Бангладеш, - Велику Британію, де попросила політичного притулку Шейх Хасіна з молодшою сестрою. Новий уряд лейбористів заявив про повернення країни до традиційних зон політичного впливу, однією з яких якраз є Індо-Тихоокеанський регіон.

"Можливо, враховуючи зв'язки та вплив Хасіни, офіційний Лондон увійде у процес. Але, з огляду на економічний стан, повноцінно реалізувати свої амбіції навряд чи зможе. Я б спробував пов'язати інтереси Британії з тією ж Індією. І тут два сценарії. Якщо Індія посилиться Британією, то вони можуть стабілізувати Бангладеш на своїх умовах без Хасіни, враховуючи інтереси сил, які почати держпереворот, і запустити там політичну реформу та більш демократичний режим. Це позитивний сценарій для Бангладеш. Але є сценарій з більшими ризиками: якщо на противагу Індії-Британії включиться у процес Китай, можлива дестабілізація. Навіть складно прогнозувати, чим у підсумку завершиться цей переворот", - наголосив Буряченко.

Для України безпосередніх наслідків держпереворот у Бангладеш не матиме, вважає Буряченко. Однак, на його думку, опосередковані наслідки можуть бути в економічній сфері, якщо ситуація в країні вийде з-під контролю тимчасової влади або порушить баланс сил в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Масові протести тривають у Бангладеш. Протести почалися минулого місяця. Тоді студенти вимагали скасувати квоти, за якими 30% робочих місць на державній службі зарезервували для сімей ветеранів війни за незалежність проти Пакистану 1971 року.

Зараз ви читаєте новину «На Бангладеш після перевороту впливатимуть два чинники - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути