Ексклюзиви
вівторок, 08 жовтня 2024 06:26

Минулий рік був найсухішим для річок

Минулий рік був найсухішим для річок
Минулого року пересихало багато річок. Фото: pixabay.com

2023-й став найсухішим за останні 30 років для річок по всьому світу.

У рекордно спекотний рік були пересихання водних потоків і подекуди тривалі посухи, повідомляє The Washington Post з посиланням на доповідь метеорологічного агентства ООН (WMO).

Найбільшої втрати маси зазнали льодовики, які живлять річки у багатьох країнах. Танення льоду може загрожувати довготривалій водній стабільності для мільйонів людей.

"Підвищення температури частково призвело до того, що гідрологічний кругообіг став більш нестабільним і непередбачуваним. Це може призвести до занадто великої або занадто малої кількості води через посухи і повені", - сказала генеральна секретарка WMO Селеста Сауло.

Близько 3,6 млрд людей стикаються з недостатнім доступом до води щонайменше один місяць на рік. Очікується, що до 2050 року ця цифра зросте до 5 млрд. У WMO повідомляють, що 70% всієї води, яку люди беруть з гідрологічних систем, йде на сільське господарство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Європі рекордна посуха – що відомо

З посухою зіткнулися південь США, Центральна Америка, Аргентина, Бразилія, Перу і Уругвай. Був найнижчий за весь час спостережень рівень води в Амазонії і в озері Тітікака. У басейні річки Міссісіпі також спостерігався рекордно низький рівень води.

"За останні 33 роки спостережень у нас ніколи не було такої великої території по всьому світу, яка перебувала б у таких посушливих умовах", - сказав директор департаменту гідрології, водних ресурсів та кріосфери WMO Стефан Уленбрук.

Найсильніша посуха за останні десятиліття на Піренейському півострові порадувала археологів у водосховищі Вальдеканас, у центральній провінції Касерес. Рівень води тут упав до 28%.

Завдяки спеці з-під води проступило коло із десятків мегалітичних каменів.

Зараз ви читаєте новину «Минулий рік був найсухішим для річок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути