Ексклюзиви
неділя, 29 листопада 2020 09:10

Листопадове повстання поляків протривало менше року

Листопадове повстання поляків протривало менше року
Картина художника Марчіна Залеського "Взяття Арсеналу, 1830 рік" / Wikipedia

29 листопада 1830-го, 190 років тому, у Варшаві почалось національно-визвольне повстання проти Російської імперії. Воно охопило територію Царства Польського, а також перекинулось на сучасну Литву, Білорусь і частину України.

Автономну польську державу в складі Російської імперії Царство Польське створили у 1815-му рішенням Віденського конгресу. Він підбив підсумки Наполеонівських воєн. Із ліберальною конституцією, воно швидко почало зазнавати утисків Росії. Польська і литовська шляхти мріяла відновити Річ Посполиту в кордонах 1772-го. У її середовищі виникли таємні товариства з офіцерів і духовенства.

29 листопада 1830-го 150 польських офіцерів напали на казарму російських військ у Варшаві. Їх підтримали близько 2 тис. студентів і робітників, які вбили 6-х польських генералів, вірних імператору, і захопили арсенал зброї. Тієї ж ночі російські імператорські війська на чолі з їх головнокомандувачем, князем Костянтином Павловичем, покинули Варшаву. Поляки створили тимчасову владу та вислали посланців для переговорів з імператором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія занурює свою історію у формалін

Отримавши 25 січня 1831-го звістку, що імператор готовий лише амністувати повсталих, у Варшаві того ж дня прийняли акт про позбавлення імператора польського престолу і заборону для династії Романових претендувати на нього.

У лютому 1831-го 125-тисячна російська армія вторглася до Польщі, де їй протистояла 80 тис. польських і литовських військових і добровольців. До травня 1831-го повстання розгромили в Царстві Польському, у Литві, на Волині, на Житомирщині та в Білорусі, де польське населення виступило проти росіян.

У вересні 1831-го польська влада і залишки армії втекли до Австрії та Прусії, де їх роззброїли й інтернували. 26 лютого 1832-го Росія ліквідувала Царство Польське і оголосила регіон частиною Росії, без права на армію, владу і адміністративний устрій. Почали переслідувати католицьке і греко-католицьке духовенство та перетворювати Польщу на провінцію Росії. Це привело до польського повстання 1863-го, яке стало більш масовим і жорстоким, але теж зазнало невдачі.

Зараз ви читаєте новину «Листопадове повстання поляків протривало менше року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути