вівторок, 20 липня 2021 17:35

Китай запроваджує податкові пільги, щоб підвищити народжуваність

Китай запроваджує податкові пільги, щоб підвищити народжуваність
Мати гуляє з дочками-близнятами в Шанхаї, 7 червня / Reuters

Китай дозволить податкові пільги на витрати на дітей до трьох років у рамках суттєвого пом'якшення політики щодо дітонародження, щоб зупинити різке зниження народжуваності в найгустонаселенішій країні світу.

Пекін оголосив, що дозволить подружнім парам мати до трьох дітей, а не тільки двох. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через 30 років половина людей у світі будуть короткозорими - учені

2016 року Пекін відмовився від політики однієї дитини, яка тривала кілька десятиліть, на користь двох дітей, щоб спробувати запобігти ризикам для економіки, пов'язаним зі швидким старінням населення. Але це не призвело до стрибка народжуваності, з огляду на високу вартість виховання дітей у китайських містах. Проблема старіння населення в країні є й досі.

Згідно з останніми даними, 2020-го в Китаї коефіцієнт фертильності становив 1,3 дитини на жінку. Це відповідає рівню суспільств, які старіють, як-от Японія та Італія, і набагато менше, приблизно 2,1 дитини, необхідні для відтворення населення.

У документі, ухваленому Компартією, прописані кроки щодо реалізації політики трьох дітей. Батьки, у яких є третя дитина, більше не платитимуть штрафи та їх не каратимуть на роботі. Третя дитина більше не стикатиметься з обмеженнями в дозволі на реєстрацію, відомому як хукоу або місця в школі.

Крім того, витрати на догляд за дітьми віком до трьох років не оподатковуватимуться. Органи місцевого самоврядування мають проявляти належну турботу до батьків неповнолітніх, які подають заявки на оренду комунальних квартир. Китай також стандартизуватиме й регулюватиме використання допоміжних репродуктивних технологій.

У травні перепис, який у країні проводять раз на 10 років, показав, що населення зростало найнижчими темпами за останні десятиліття, починаючи з 1950-х. І досягло 1,41 млрд осіб. Влада боїться, що Китай постаріє раніше, ніж стане багатим.

Українка Христина Лесюк із Луцька переїхала до китайського міста Ліньї. Дівчина розповідає про навчання, труднощі з візами та особливості місцевого менталітету.

Зараз ви читаєте новину «Китай запроваджує податкові пільги, щоб підвищити народжуваність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути