четвер, 24 грудня 2020 16:18

Гібралтар стане частиною Шенгенської зони

Гібралтар стане частиною Шенгенської зони
Гібралтар, вид із висоти / Wikipedia

Заморська британська колонія на півдні Піренейського півострова Гібралтар стане частиною Шенгенської зони і матиме паспортний контроль із рештою Великої Британії після того, як Лондон покине ЄС 1 січня 2021-го

Переговори про долю Гібралтару, який межує з Іспанією, відбувалися в секретності. Їх результати оприлюднила у вівторок, за 8 днів до того, як Британія покине ЄС. Про це пише Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям можуть спростити умови поїздок до Великої Британії

Гібралтар - британська заморська територія, що лежить на вузькому гористому просторі, на півдні Піренейського півострова. Площа - 6,5 км кв.

Відповідно до угоди між Лондоном і Мадридом, з нового року Гібралтар вступить у Шенгенську зону. Жителі країн ЄС, які бажають потрапити на територію по суші чи повітрю, не проходитимуть паспортного контролю. Але з британцями, які прилетять зі Сполученого Королівства, буде паспортний контроль.

Перевіряти паспорти в аеропорту Гібралтару будуть не британські прикордонники, а офіцери прикордонного відомства ЄС Frontex. Більше того, вони звітуватимуть про свою роботу в Мадрид.

Ця угода - успіх іспанського прем'єра Педро Санчеса. Мадрид багато років веде з Лондоном суперечку про суверенітет над колонією. На референдумі 2002-го 98,97% із 35 тис. жителів Гібралтару висловилися проти приєднання до Іспанії. Однак 2016 року, 96% гібралтарців проголосували проти виходу Британії з ЄС.

"Прем'єр Санчес не піднімав питання про суверенітет. Він вважає, що через поглиблення співпраці Іспанії з Гібралтаром симпатії жителів колонії схиляться на сторону Мадриду", - пояснює Ігнасіо Моліна з мадридського інституту Real Elcano.

Процвітання цієї території залежить від тісної економічної співпраці з Іспанією. Тому, зіткнувшись із загрозою повернення до угоди 1969-го, коли іспанський диктатор Франко закрив кордон із колонією, глава уряду Гібралтара Фабіан Пікардо погодився на умови, які запропонував Мадрид.

Гібралтар став британською колонією в результаті Утрехтського договору 1713-го. Мадрид вважає, що цей спадок колоніального періоду, як колись Індія чи Кенія, має отримати суверенітет від британської корони.

Велика Британія, а отже, і Гібралтар ніколи не входили в Шенгенську зону. У результаті "Брекзиту" територія виявиться більш інтегрованою з рештою країн ЄС, ніж було раніше.

Зараз ви читаєте новину «Гібралтар стане частиною Шенгенської зони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути