субота, 24 жовтня 2020 11:00

"До останнього подиху буду відмовляти інших від такого подвигу", - жінка спустилася в бочці Ніагарським водоспадом

"До останнього подиху буду відмовляти інших від такого подвигу", - жінка спустилася в бочці Ніагарським водоспадом
Енні Тейлор біля своєї бочки / Wikipedia

24 жовтня 1901-го в 63-й день народження американська вчителька і шукачка пригод Енні Тейлор першою в світі спустилася з Ніагарського водоспаду в дерев'яній бочці.

Батько Енні володів млином. Помер, коли їй було 12 років. Заощаджень було мало. Дівчина стала шкільною вчителькою, закінчивши з відзнакою навчання. Познайомилася з Девідом Тейлором, за якого вийшла заміж. Їх єдиний син помер у дитинстві. Сам Тейлор загинув під час громадянської війни.

Овдовівши, Енні багато разів змінювала роботу і місце проживання. Бажаючи заробити, вирішила стати першою людиною, яка спуститься Ніагарським водоспадом в бочці. Використала оригінальну конструкцію з дубових дощечок і залізних деталей, із матрацом всередині.

Спуск кілька разів відкладали. Ніхто не хотів сприяти ризикованій справі. За два дні до дати бочку випробували. Всередину помістили кота. Тварина вижила, не отримавши ні подряпини. Пізніше позувала фотографам разом із Тейлор.

24 жовтня 1901-го на Енні залізла в бочку, встановлену на човні. Друзі закрутили кришку і велосипедним насосом закачали всередину повітря. Отвір для шлангу потім щільно забили пробкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертельний номер: американець перетнув Ніагарський водоспад

Бочку спустили на воду біля американського берега. Її кидало зі сторони в сторону, об пороги, а потім полетіла вниз водоспаду Підкова. Пройшло ще трохи часу, перш ніж бочку змогли відкрити. Тейлор вилізла живою, хоча подряпаною на канадському березі. Сплав тривав 20 хв.

"До останнього подиху буду відмовляти інших від такого подвигу. Краще залізу в гармату, готову розірвати мене на частини, ніж ще раз спущуся так", - сказала Тейлор журналістам.

Тейлор не заробила на цьому трюку. Але надихнула багатьох сміливців. З 1901 по 1995 рік через водоспад спустилися 15 людей. Із них десятеро вижили. Серед загиблих були Джессі Шарп, який пірнув на байдарці в 1990-му і Роберт Оверкрекер, який використав водний мотоцикл в 1995-му. Незалежно від методу, перехід річки через Ніагарський водоспад – незаконний. Тим, хто вижив, загрожують звинувачення і суворі штрафи по обидва боки кордону – американському та канадському.

В останні роки життя Тейлор фотографувалася з туристами, продавала сувеніри, грала на біржі, писала роман, оголосила себе провісницею і лікувала сусідів. Померла в 1921-му в віці 82-х років.

Зараз ви читаєте новину «"До останнього подиху буду відмовляти інших від такого подвигу", - жінка спустилася в бочці Ніагарським водоспадом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути