понеділок, 15 червня 2020 17:09

Смертельний номер: американець перетнув Ніагарський водоспад
9

  Американець Нік Валленда подолав Ніагарський водоспад по натягнутому тросу за 30 хвилин.
Американець Нік Валленда подолав Ніагарський водоспад по натягнутому тросу за 30 хвилин.

15 червня 2012 року американський канатоходець Нік Валленда перетнув Ніагарський водоспад по канату і став першою людиною, яка зробила це за останнє сторіччя.

Валленда пройшов над Ніагарським водоспадом по тросу, натягнутому на висоті більше 50 м. Один кінець троса був закріплений на території США, інший - на території Канади. Канатоходцю довелося подолати шлях у 550 м над бурхливими водами. На це йому знадобилося майже пів години.

Найважчим для Валленди були численні бризки, а також відсутність стабілізуючих тросів, які могли б зменшити розгойдування основного каната.

Крім того, Валленда став першим, хто пройшов по канату над водоспадом, адже раніше усі перетинали його набагато нижче.

"Це унікальна подія: я ходив і по більш довгому канату, і по канату, натягнутому на більшій висоті, я ходив по канату під дощем, проте жоден з цих атракціонів не йде в порівняння з тим, що сталося", - сказав Валленда після закінчення маршруту.

Протягом століття перетин Ніагарського водоспаду на канаті або тросі був заборонений законом. Ті, хто намагалися це зробити, закінчували свій "похід" у в'язниці. Ніку Валленді вдалося отримати дозволи на свій трюк від урядів США і Канади. Не останню роль в цьому зіграла фінансова сторона: очікувалося, що трансляція шоу і приплив туристів принесуть до бюджету понад 100 млн дол.

До трюку Валленда готувався 2 тижні в умовах, максимально наближених до реальних: зі штучним вітром і водяними бризками з пожежної машини.

На протязі 550-метрового шляху акробата підстраховував рятувальний вертоліт і група аквалангістів. Валленда був взутий в спеціальні мокасини із замшевої підошвою, виготовлені для нього матір'ю. Протягом усієї "подорожі" Валленда за допомогою бездротового пристрою підтримував зв'язок зі своїм батьком, також канатохідцем, який коригував і підбадьорював його. Крім того, Нік встигав навіть відповідати на запитання журналістів.

Нік Валленда пройшов над Ніагарським водоспадом по тросу, натягнутому на висоті більше 50 метрів.
Валленда пройшов над Ніагарським водоспадом по тросу, натягнутому на висоті більше 50 метрів.
Найважчим для Валленди були численні бризки, а також відсутність стабілізуючих тросів, які могли б зменшити розгойдування основного каната.
Один кінець троса був закріплений на території США, інший — на території Канади.
Канатоходцю довелося подолати шлях у 550 метрів над бурхливими водами.

Про всяк випадок телеканал АВС вів передачу з запізненням порівняно з реальним часом на кілька секунд. Керівництво телеканалу поставило умову, щоб Валленда одягнув на себе під час переходу водоспаду страхувальний трос. Трюкач довго опирався цьому, бо ніколи ані він, ані його предки не користувалися жодними страхувальними засобами. Навіть його дружина була проти: "Це те саме, якщо раптом Мадонна почне співати під фонограму".

41-річний Нік Валленда - спадковий канатоходець: його предки, вихідці з Австро-Угорщини, з кінця ХVІІІ століття прославились своїми карколомними трюками. Ніку було всього 2 роки, коли він вперше пройшовся по дроту, а в 13 років вже виступав зі своїм номером. 2008-го він проїхав 45 м на велосипеді по канату, натягнутому на висоті близько 40 м. У червні 2011 року спортсмен пройшов 37 м тонким дротом між двома хмарочосами в столиці Пуерто-Ріко - місті Сан-Хуан. Саме при виконанні подібного переходу свого часу загинув його прадід Карл Валленда. Він говорив: "Життя тільки на дроті, все інше - просто очікування".

Дружина Валленди акробатка і теж ходить дротом. У них 3 дітей, але Нік не хоче, щоб вони йшли по його слідах.

Першим 1859 року Ніагарський водоспад перейшов французький циркач-канатоходець Жан-Франсуа Гравле. Він кілька років поспіль дивував публіку "прогулянками" над водоспадом, виробляючи всілякі трюки, жоден з яких не повторював двічі. Так, одного разу він ніс на плечах свого керуючого. Але саме Нік Валленда став першим, хто зробив перехід на такій близькій відстані від водоспаду.

Зараз ви читаєте новину «Смертельний номер: американець перетнув Ніагарський водоспад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути