середа, 06 травня 2020 15:21

Демократизація в Україні триває - вже 40%: Зеленський, силовики, екстремізм та громадянські очікування

Демократизація в Україні триває - вже 40%: Зеленський, силовики, екстремізм та громадянські очікування
Україна піднялась у рейтингу демократизації, однак лишається чимало проблем, які суттєво гальмують цей процес як у Нас, так і в інших країнах. Фото: Reuters

Доповідь американської правозахисної організації "Дім Свободи" (Freedom House) "Країни перехідного періоду" визначає Демократичний рейтинг країн за шкалою від 1 до 7. У цьогорічній доповіді Україна отримала 3.39, а загалом її рівень демократії оцінено у 40%.

Для порівняння, найвищий бал отримала Естонія - 6.07, а Росія - 1.39. Окрім Естонії, Україну випередили Словенія, Латвія, Чехія, Литва, Словаччина, Польща, Болгарія, Румунія, Хорватія, Сербія, Чорногорія, Албанія та Північна Македонія.

Попри це, ми говоримо про значний прогрес. Протягом останніх 2 років в Україні зафіксували "найбільше покращення в історії спостережень звіту". Для порівняння, 2010 року "демократичний бал" України складав 3.61, 2013-го - 3.14, 2014-го - 3.07. Найвищі бали цього року Україна отримала за категоріями "громадянське суспільство" (5), "виборчий процес" (4.50), "незалежні ЗМІ" (3.75) та "місцеве демократичне урядування" (3.25).

Низькі оцінки Україна отримала за категоріями: "корупція" (2.25), "судочинство та його незалежність" (2.50), "демократичне урядування на державному рівні" (2.50).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин по-туркменськи: слово коронавірус заборонене, за носіння маски затримують

Як додали доповідачі, президент України Володимир Зеленський зіткнеться із викликом "очікувань громадськості, довіри з її боку, збереження цієї довіри та реструктуризації корумпованої системи без порушення демократичних норм".

Україна згадується у доповіді на рівні з країнами Балтії, Польщею, Болгарією, Грузією та Вірменією як країна, де "різношерсті групи крайніх правих, насильницьких груп екстремістів гучно заявили про себе". Хоча феномен цих груп не новий, він являє собою певну загрозу демократизації.

По суті, проблемами є (чи можуть бути) силові структури та групи, які вони прикривають. Насилля має лишатися за державою, щойно вона дозволяє якійсь групі громадян безкарно чинити насилля над іншою групою громадян - це тривожний дзвіночок.

А також велику роль відіграє корумпованість та непрозорість державного апарату. Зокрема щодо України правозахисники радять США та Європі зробити просування демократії та прав людини пріоритетом двосторонніх відносин, підтримувати прозорість і підзвітність процесу урядування із залученням громадськості.

А що там у сусідів?

Далі по тексту - ситуація в сусідніх країнах. Один з основних механізмів демократій, які дозволяють цьому режимному типу бути ефективним - це розподіл влади між різними інституціями, щоби вся повнота влади не належала нікому. А також - ротація та змінність кадрів.

Світовим трендом лишається спроба маніпулювати демократичними механізмами, недемократіями. Звична річ - імітація. Японський філософ Френсіс Фукуяма після падіння Берлінського муру пророкував "кінець історії", мовляв, тепер всі країни демократизуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд у Гонконгу ухвалив дивне рішення щодо медичних масок

Але сталось дещо інше - зникли тоталітарні режими, по суті, а от авторитаризми та демократії гібридизуються та імітують одна одну. Фукуяма й сам уже встиг визнати передчасність своїх очікувань.

Наприклад, "гібридний авторитаризм" Росії продовжує імітувати вибори та інші суто демократичні механізми. Деякі дослідники, зокрема політологиня Катерина Шульман вважає, що у такий спосіб є вірогідність непомітної, але повільної демократизації Росії.

Подібна ситуація у Казахстані - там режимна трансформація, звичайно, рухається в сторону демократизації, однак дуже ненадійним способом.

Перевірку на міцність також проходять режими Угорщини та Польщі. У Польщі, наприклад, сьогоднішня влада намагається зламати інститут суддівства, підкоривши його собі. Спроби президента Угорщини Орбана також указують на його інтенцію захопити більше влади, аніж у нього є.

Доповідь звертає увагу також і на Трампа, який не так захищає демократію, як підтримує вищезгаданих суб'єктів. Хоча на прикладі самої Америки можна побачити, що міцні інститути здатні ефективно протистояти будь-яким "популізмам".

Також доповідь згадала й посилення впливу Комуністичної партії Китаю. Там, нагадаємо, кілька років назад політичний режим трансформувався зі скасуванням обов'язкової ротації. Сьогоднішній глава партії при владі куди довше, аніж мав би бути.

Зараз ви читаєте новину «Демократизація в Україні триває - вже 40%: Зеленський, силовики, екстремізм та громадянські очікування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути