четвер, 09 квітня 2020 18:19

Суд у Гонконгу ухвалив дивне рішення щодо медичних масок

Суд у Гонконгу ухвалив дивне рішення щодо медичних масок
Очільниця Гонконгу Кері Лем не проти, щоб її громадяни заражались на "незаконних зібраннях". Фото: Reuters

У Гонконзі, в ході жорстких протестів громадян проти влади, які тривають понад рік, нещодавно заборонили носити маски. Захисні - теж. Однак через пандемію коронавірусу суд дозволив їх лише на "законних зібраннях".

Із березня 2019 року у Гонконзі тривають масові протести через поправку до конституції. За нею, стало б "законно" екстрадувати людей з Гонконгу до материкового Китаю.

Поправку відкликала очільниця Гонконгу Кері Лем, однак протести продовжились в іншому напрямку - проти репресій та проти неї самої. З жовтня, після посилення протистояння між громадою й правоохоронцями, приховувати своє обличчя - заборонено, пише The Guardian.

Однак, у зв'язку з епідемією коронавірусу, медики закликали обов'язково носити маски у публічних місцях. Відтак, Члени Законодавчої ради Гонконгу (аналог парламенту) підтримали протестувальників, оскаржили заборону. І у листопаді Вищий суд визнав повну заборону носіння масок неконституційною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вигадав новий мем. Як у соцмережах кепкують з перемоги над печенігами та коронавірусом

Сьогодні ж, 9 квітня, інший суд - Апеляційний суд - уточнив "правила гри". Виявляється, заборона на носіння масок (що є неконституційним "обмеженням на основні права" гонконгців, тим більше - під час карантину) стосується лише "незаконних зібрань".

Тобто носити маски можна на законних зібраннях (наприклад, погоджених мітингах. А на "незаконних зібраннях", а їхню законність чи незаконність визначає влада, носити маски заборонено. Основний аргумент: таких заходів "насилля й шкоду переважно заподіюють саме протестувальники в масках і чорному одязі".

Гонконг - особливий адміністративний район Китаю. У 1984 році Велика Британія, яка була колонізатором Гонконгу, зобов'язалася передати місто Китаю за двох умов: острів збереже економічну незалежність і капіталістичний устрій. Тому з 1997 року Китай та Гонконг існують за принципом "одна країна - дві системи".

Зараз ви читаєте новину «Суд у Гонконгу ухвалив дивне рішення щодо медичних масок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути